Sulík: Ha extrém hideg lesz a tél, február végére elfogyhat a gázkészlet

Sulík: Ha extrém hideg lesz a tél, február végére elfogyhat a gázkészlet

Nyitókép: TV Markíza

Amennyiben a közelgő tél extrém hideg lesz, akkor Szlovákiában február végére elfogyhat a gázkészlet. Ebben az esetben nyolc-kilenc napra leállítanák a gyártóüzemeket – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Markíza Televízió Testre szabva (Na telo) c. vitaműsorában.

  „Abban az esetben, ha a tél olyan lesz, mint amilyen átlagosan az elmúlt húsz évben volt, akkor tisztességes tartalékkal kellő mennyiségű gázunk lesz“

– mondta Sulík, hozzátéve, hogy amennyiben ez lesz az elmúlt húsz év leghidegebb tele, akkor február végén nyolc-kilenc napig nem lesz elegendő gáz. Ebben az esetben a kormány az általános gazdasági érdeket szem előtt tartva a legnagyobb földgázfogyasztók közül (Duslo, Slovnaft) kettőnek vagy háromnak kikapcsolná a gázszolgáltatást.

Hírdetés

Sulík vitapartnere, Ladislav Kamenický (Smer-SD) egykori pénzügyminiszter szerint az energiaárak növekedése már most befolyással van más termékek, többek között az élelmiszer és az építőanyag árának növekedésére. Kamenický szerint a kormány nem számol a kompenzációval, mivel a költségvetésben nem különített el rá pénzt.

„Az embereket az fogja érdekelni, hogy mi mennyivel drágul. Annak ellenére, hogy ön fizetésemelésről beszél, jövőre sok emberre nagy problémák, sőt szegénység vár“

– jegyezte meg a volt miniszter.

Sulík azzal védekezett, hogy a háztartások számára az energiaárak nem fognak jelentős mértékben növekedni, sőt a gáz ára a 2020-as árak szintjére tér vissza.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »