Sulík–Fico: személyeskedő vita

Ismét egymásnak feszült Robert Fico és Richard Sulík. Utóbbi dutyiba küldené a volt kormányfőt, aki szerint viszont hallatlanul sok hamis vád zúdul a jelenlegi kormányra.

A közszolgálati RTVS vitaműsorában esett egymásnak Robert Fico és Richard Sulík, a vitára Sulík hívta ki a volt kormányfőt. A gazdasági kérdések mellett Marián Kočner előzetes letartóztatásban levő nagyvállalkozóhoz fűződő viszonyuk is terítékre került.

Robert Fico kifogásolta, hogy az ellenzék részéről mérhetetlen sok korrupcióval kapcsolatos valótlan vád éri a kormánykoalíciót. „Az ellenzék és a sajtó nagy része sem hajlandó elismerni, hogy szégyenletes kitaláció volt Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását a kormánnyal összefüggésbe hozni. Ideje igazat mondani az embereknek” – mondta Fico, aki hatalmas sikernek nevezte a kettős gyilkosság nyomozása során eddig elért eredményt. Richard Sulík viszont kijelentette, hogy ez a siker kizárólag a külföldi szakemberek bevonásának köszönhető. „A nyomozásnak köszönhetően rengeteg »szenny« került felszínre. A maffia soha nem volt még olyan közel kormányfőhöz, mint Ficóhoz” – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke, azzal, hogy a legfőbb gyanúsított éppen Robert Fico szomszédja. Fico azzal kontrázott, hogy Sulík is kapcsolatba hozható Marián Kočnerrel. Arra utalt, hogy az SaS elnökéről videofelvétel készült arról, ahogyan a maffialistán szereplő vállalkozóval a főügyészválasztásról beszélget. Sulík szerint ő is egyike Kočner áldozatainak, mivel megpróbálta lejáratni őt. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a vitatható hírnevű vállalkozót nem ő és az SaS, hanem éveken keresztül a Smer védelmezte. Sulík szerint a Kočnernél tartott házkutatás során Ficóra nézve terhelő bizonyítékok kerülhettek a rendőrség kezébe. A Smer elnöke kijelentette: nem fél semmitől. Sulík szerint a dutyitól tartania kellene, hiszen oda való.

Hírdetés

 

A személyeskedő vita mellett a két pártelnök több gazdasági témát is megvitatott. Míg Robert Fico elégedett a jövő évi költségvetéssel, mert szerinte az ország remekül teljesít, addig Richard Sulík azt rótta fel a Smer elnökének, hogy 2006-tól 90%-kal emelkedtek a közkiadások, amit rendkívül veszélyesnek tart. Bírálta továbbá az üzletláncokra kivetendő 2,5 százalékos különadót is, mely Sulík szerint garantáltan az élelmiszerek árának emelkedését vonja maga után. A januártól esedékes ingyen ebéd margójára Fico kijelentette: „az önkormányzatok mindig kritikusabb hangot ütnek meg, ha újabb jogköröket kapnak. A városoknak és falvaknak soha nem volt annyi anyagi forrásuk, mint amennyiből most gazdálkodhatnak” – szögezte le a Smer elnöke. Richard Sulík viszont arra figyelmeztetett, hogy elsősorban az oktatásügy átfogó reformjára volna szükség, az ágazat finanszírozását pedig másképpen kell megoldani. (TASR, ie)

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »