Sulík eltörölné „Fico képviselő törvényét”, azaz a bankadót

Sulík eltörölné „Fico képviselő törvényét”, azaz a bankadót

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter eltörölné a tavaly kétszeresére emelt bankadót. A bankok nyereségét különadóval sújtó intézkedést tavaly vezette be a Smer – SNS – Most-Híd hármasból álló előző kormány. Mint a Smer legtöbb „különadója” esetében, itt sem akadályozta meg semmi a bankokat abban, hogy a cechet továbbterheljék az ügyfelekre.

A bankadót még a Radičová-kormány vezette be a kibontakozó európai válság ellensúlyozására. Eredetileg az idei évtől megszűnt volna létezni, de a Smer meghosszabbította a lejáratát és kétszeresére emelte az adó mértékét, hogy fedezze a költségvetésen keletkező lyukakat, amiket a népszerűségvesztésük miatt bevezetett szociális intézkedések ütöttek.

A bankadó eltörléséről már korábban is szó esett. Sok spekuláció látott napvilágot, hogy a hiteltörlesztők és lízingrészletek elhalasztásáért cserébe a bankok megkapják a kormánytól a különadó eltörlését. Ezt azonban nem erősítették meg hivatalosan.

Hírdetés

Sulík sajtótájékoztatóján viszont arról beszélt, hogy a módosítást a Koalíciós Tanács ülésén, majd a kormányülésen meg fogják tárgyalni, és nagyon magabiztosan nyilatkozott.

A pénzügyminiszter, Eduard Heger (OĽANO) már mérsékeltebb volt a kérdésben, hiszen a bankadó évi 280 millió eurós bevételt jelent, ami a jelen körülmények között aranyat ér. Más kérdés, hogy ennek terhét a bankok kliensei érezték meg: először a Postabank, majd fokozatosan minden szlovákiai pénzintézet drágította szolgáltatásait a tavalyi év folyamán.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »