Sulík ellen bizalmi szavazást kezdeményez a Smer. Nem kizárt, hogy koalíciós képviselők is támogatni fogják

Sulík ellen bizalmi szavazást kezdeményez a Smer. Nem kizárt, hogy koalíciós képviselők is támogatni fogják

Az ellenzéki Smer az olajembargós botrány miatt bizalmi szavazást kezdeményezne Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ellen. A szlovák sajtóban már azt találgatják, hogy hány koalíciós képviselő fog együtt szavazni a Smerrel Sulík leváltása érdekében.

Az Aktuality.sk közlése szerint nem kizárt, hogy Gyimesi György, az OĽANO parlamenti képviselője is támogatni fogja az ellenzéki indítványt. Gyimesi a múlt héten szólította fel Richard Sulíkot, hogy távozzon a miniszteri székből, mert “lustasága és nemtörődömsége” miatt Szlovákia számára előnytelen embargós alkut eszközölt ki.

“Ez az én saját álláspontom, mert Richard Sulík az által tartott sajtótájékoztató óta sem cáfolta meg azt a vádamat, miszerint kudarcot vallott. (…) úgy gondolom, hogy nincs keresnivalója a miniszteri poszton”

idézte Gyimesit az Aktuality.

Nem kizárt, hogy nem csak Gyimesi támogatná a Smer kezdeményezését, az SaS ugyanis már a kezdetektől belső ellenzéket játszik a kormányban, elsősorban a legerősebb kormánypárt rovására.

Hírdetés

Az egy másik kérdés, hogy a liberális sajtó most abban reménykedik, azután, hogy Gyimesi támogatja a szivárványos zászlókat középületekből kitiltó javaslatot, amelyet Tomáš Taraba beadványa (egykori ĽSNS-es), az OĽANO frakciója majd kizárja soraiból.

Egyelőre azonban Sulík táncol pengeélen. Bár a szlovák sajtó zöme számára pozitívan tálalja az embargó kapcsán elkövetett mulasztást, messze nem tudták eloszlatni a gazdasági miniszter hozzáértéséről szóló kételyeket.

A Sme rodina frakciój szerdán délelőtt jelezte, hogy valószínűleg nem támogatják majd Sulík leváltását. Ám nem is ez a lényeg.

Akárhogy is, Sulíknak meg kell majd győznie az egyes frakciókat, hogy álljanak ki mellette. Bár a kulisszák mögött arról beszélnek, hogy az SaS megbuktatná saját kormányát, az azért nem mindegy, hogy hogyan. Egy szakmai hiba miatt elmozdított miniszter kormánybuktató szándéka elég nehezen eladható a közvéleménynek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »