Sulík a jövő hét elejére tervezi a lemondását

Sulík a jövő hét elejére tervezi a lemondását

Richard Sulík gazdasági miniszter, a koalíciós SaS vezetője közölte, szerdán volt utoljára a kormányülésen. Jövő hétfőn vagy kedden benyújtja lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, hogy azt szerdán elfogadhassa az államfő. Fokozatosan lemond az SaS többi minisztere is.

Sulík nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy nem hisz abban, hogy Igor Matovič miniszterelnök távozik. Továbbra is arról beszél, hogy hajlandó tárgyalni.

Hozzátette: ha nem történik semmi, akkor jövő szerdáig az SaS összes minisztere lemond. Az SaS jelezte, ha a miniszterelnök nem mond le, a párt kilép a kormányból, ehhez továbbra is tartja magát.

A kormányválság a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt éleződött ki, de régóta feszültség volt tapasztalható. Az előrehozott választást mind a négy párt elutasítja. Marek Krajčí  egészségügyi miniszter lemondott, az OĽaNO álláspontja szerint ezzel eleget tettek a kormány átalakításával kapcsolatos követeléseknek. Milan Krajniak  munkaügyi miniszter is bejelentette lemondását. Az SaS és a Za ľudí továbbra is a miniszterelnök távozását követeli. Az OĽANO kiállt a kormányfő mellett. A köztársasági elnök felszólította Matovičot, hogy mielőbb vessen véget a kormányválságnak.

Hírdetés

Ha a miniszterelnök nem távozik, Veronika Remišová  miniszterelnök-helyettes valószínűleg lemond. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be. Remišová kizárta, hogy a kormányban maradjon, ha Matovič nem mond le.

Szerencsétlennek nevezte a miniszterelnök múlt heti, valamint Richard Sulík miniszterelnök-helyettes hétfői sajtótájékoztatóját.

Szerinte Sulík tehetetlen és szerencsétlen embernek festette le a miniszterelnököt. „Ha azt akarjuk, hogy valaki lemondjon, teret kell adni neki arra, hogy méltósággal távozzon. Ennek elmulasztását nagy hibának, amatörizmusnak tartom” – mondta Remišová.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »