Sukoró-ügy: visszadobott panaszok

Sukoró-ügy: visszadobott panaszok

Reintegrációs őrizet keretében, immár otthon tölti büntetését a sukorói telekcsere, illetve hűtlen kezelés miatt szabadságvesztésre ítélt Tátrai Miklós és Császy Zsolt. Ügyükben egy éven belül dönthet az Emberi Jogok Európai Bírósága is. A Kúria ítélete egyébként beemelte a tényállásba az annak idején először a Magyar Hírlap által feltárt, zárt ajtók mögött lefolytatott találkozóról készített feljegyzést, amely szerint Gyurcsány és kormányának más képviselői támogatták a beruházást, sőt, a miniszterelnök határidővel feladatokat is szabot

Elutasította az Alkotmánybíróság a Sukoró-perben elítélt Tátrai Miklós és Császy Zsolt panaszát – tudatta közösségi oldalán Császy, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori jogi értékesítési igazgatója, akit tavaly nyáron a Kúria két és fél év, míg volt főnökét három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt. Bár Tátraiékat másodfokon felmentette a Szegedi Ítélőtábla a hűtlen kezelés vádja alól, a legfőbb bírói fórum végül rács mögé küldte őket a Gyurcsány-kormány idején a Velencei-tó mellé tervezett vigalmi negyed telekcsere-szerződése miatt. Immár mindkét elítélt otthon van, szabadult a börtönből, élve az úgynevezett reintegrációs őrizet elnevezésű intézmény lehetőségével. Sőt, a Független Hírügynökségnek nyilatkozó Tátrai és Császy egyaránt beszámolt arról, hogy a büntetésvégrehajtás engedélyével hamarosan munkába is állnak.

Tátrai állítja, ma is úgy döntene a bíróság szerint az államnak 1,3 milliárd forintos kárt okozó kontraktus kapcsán, mint annak idején. A szerződést egyébként korábban szintén a Kúria mondta ki semmisnek. Beszámolt arról is, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, az eljárásban egy éven belül várható ítélet. Ha ez kimondja, hogy nem volt jogszerű az eljárás, akkor kérhetnek még felülvizsgálatot a Kúriától.

Hírdetés

Tátrai egyébként az interjúban kitért arra is, Gyurcsány Ferenc az „egész büntetőeljárás alatt nagyon korrekt volt, és többször is felajánlotta a segítségét, egyértelműen lelki teherként éli meg, hogy az ő szerepe miatt kerültünk ebbe a helyzetbe”. Ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészég a vitatott beruházást teljes mellszélességgel támogató bukott miniszterelnököt is meggyanúsította a nyomozás idején, ám a DK-elnök – bizonyítottság hiányában – végül nem került a vádlottak padjára.

A Kúria ítélete egyébként beemelte a tényállásba az annak idején először a Magyar Hírlap által feltárt, zárt ajtók mögött lefolytatott találkozóról készített feljegyzést, amely szerint Gyurcsány és kormányának más képviselői támogatták a beruházást, sőt, a miniszterelnök határidővel feladatokat is szabott.

mho


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »