Sturgeon: A függetlenség a skótok ügye marad

Skócia első minisztere finoman érzékeltette: a királynőnek nem kellene hagynia magát bevonni a Skócia függetlenségéről szóló jövőbeni népszavazás ügyébe. Nicola Sturgeon azután mondta ezt, hogy kiderült, David Cameron volt brit miniszterelnök a 2014. szeptemberi referendum előtt beavatkozásra kérte II. Erzsébetet.

David Cameron volt brit miniszterelnök a BBC-nek adott csütörtöki interjújában elismerte: megkérdezte az uralkodóházat, nem volna-e lehetséges, hogy a királynő „felvonja szemöldökét” Skócia függetlenségével kapcsolatban, ­miután egy felmérés az elszakadáspártiak 52 százalékos fölényét mutatta ki néhány nappal a 2014. szeptemberi népszavazás előtt. Az uralkodó elvileg nem lehet részrehajló, ám a referendum előtti vasárnapon II. Erzsébet egy a balmorali birtoka közelében tartott istentisztelet után azt mondta az őt köszöntőknek, hogy „remélem, az emberek óvatosak lesznek, amikor a jövőjükre gondolnak”.

Hírdetés

Miután Cameron közbenjárása kitudódott, Patrick Harvie, a függetlenségpárti Skót Zöld Párt társelnöke azt a kérdést intézte csütörtökön Nicola Sturgeon skót kormányfőhöz: vajon úgy gondolja-e, hogy mindezek után még meg lehet bízni a brit kormányban, s nem kéri-e megint beavatkozásra a királynőt, ha majd megtartják Skóciában a második népszavazást a függetlenségről. Sturgeon azt válaszolta, Skócia jövője mindig a skótok ügye marad, s hogy nő a függetlenség és egy második referendum iránti támogatás.

Cameron a BBC-nek elmondta, hogy a kilépéspártiak 52 százalékos arányának a híre pofonként érte, s ez növekvő pánikhoz vezetett. (A népszavazás végül a nem szavazatok 56 százalékos többségét hozta – a szerk.) Visszaemlékezett Sir Jeremy Heywood kabinettitkárral folytatott beszélgetésére, aki ezután Sir Christopher Geidthez, az uralkodó magántitkárához fordult. A volt miniszterelnök leszögezte, nem kért semmi olyasmit, ami helytelen vagy alkotmányellenes lett volna. Az uralkodóház egyidejűleg tudatta a BBC-vel, hogy Cameron „árulkodása” bosszúságot okozott a Buckingham-palotában. „Senkinek nem szolgálja az érdekét, hogy nyilvánosságra került a miniszterelnök és a királynő közti beszélgetés, nehézzé teszi a további érintkezést” – adták értésre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »