Stubb kizáratná a Fideszt az Európai Néppártból

Az Európai Néppártnak (EPP) fontolóra kellene vennie az Orbán Viktor jobboldali magyar miniszterelnök vezette Fidesz kizárását a pártcsaládból – jelentette ki egy szombati interjújában Alexander Stubb, az EPP egyik csúcsjelöltje a jövő évi európai parlamenti választásokra.

Az EPP-nek két csúcsjelöltje van: Stubb és Manfred Weber, és miután jelenleg a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, mindkettejüknek van esélye arra, hogy a választások után az Európai Bizottság elnöke legyen.

Ha Orbán Viktor nem tiszteli a pártcsalád értékeit, akkor el kell hagynia az EPP-t – mondta a finn politikus a Redaktionsnetzwerk Deutschland német médiacsoportnak adott interjúban. Stubb leszögezte, hogy „egyáltalán nem tolerálja az intoleranciát”, elfogadhatatlannak nevezte a szólás-, a gyülekezési és a tudományos szabadság korlátozását Orbán Viktor által.

Az Európai Parlament szeptemberben megszavazta, hogy induljon uniós eljárás Magyarország ellen az EU alapvető értékeinek „súlyos” megsértése miatt, ami oda vezethet, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát. Ez a parlamenti szavazás azonban megosztotta az EPP-t. Weber is megszavazta az eljárás megindítását, de ellenzi, hogy kizárják a Fideszt a pártcsaládból. Orbán Viktor Webert támogatja az EPP csúcsjelölti posztjára.

Hírdetés

Stubb az interjúban a migráció kérdésében kiállt Angela Merkel német kancellár mellett, dicsérte azért a szerepéért, amelyet az EU és Törökország közötti 2016-os megállapodás megkötéséért tett.

Az MTI által idézett közleményében a FIDEDSZ azt írja, “a jövő héten az Európai Néppárt fontos döntést hoz, kiválasztja csúcsjelöltjét a jövő évi európai parlamenti választásra.” Mint ismertetik, ezzel kapcsolatban “a Néppárton belül egy kampány zajlik”, ebben Magyarország a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatja. Mint írják, Alexander Stubb a Néppárt liberális szárnyának jelöltje, aki Soros Györggyel személyesen nagyon jó kapcsolatot ápol.

Végezetül leszögezik: a Fidesz az Európai Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozik, Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatja a liberálisok bevándorláspolitikáját, “ezért támadják és kritizálják Magyarországot”.

Hirado.hu

Nyitókép: euractiv.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »