Stratégiai beruházássá nyilvánították a kassamindszenti ipari park ügyét – ez lehet a legnagyobb ilyen beruházás az országban

Stratégiai beruházássá nyilvánították a kassamindszenti ipari park ügyét – ez lehet a legnagyobb ilyen beruházás az országban

A kormány jóváhagyta, hogy stratégiai beruházássá nyilvánítsák a kassamindszenti (Valaliky) ipari park építését. A gazdasági minisztérium szerint 120 millió eurós beruházásról van szó, amelynek egy része, körülbelül a fele, megtérül, ha a telkeket eladják a beruházóknak.

A tervek szerint az ország legnagyobb ipari parkja Kassamindszent (Valaliky) és Enyicke (Haniska) között jönne létre. A projektért a gazdasági minisztériumhoz tartozó MH Invest felel. Az, hogy a projektet stratégiai beruházássá nyilvánítják, meggyorsítja az előkészítést és az állami invesztíciót. Az előző kormány hasonlóan járt el a nyitrai ipari park esetében, ahol a Jaguar Land Rover autógyár üzemel.

Hírdetés

A szaktárca a projekt indoklásában rámutat, hogy 2018-ban egy korábbi ipari park nem volt megfelelően előkészítve, ezért a BMW autógyár inkább Magyarországot választotta.

A pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (ÚHP) osztálya úgy véli, a beruházás nem fog megtérülni, ugyanakkor rámutatott, nem számolt az esetleges gazdasági hozadékokkal abban az esetben, ha egy stratégiai beruházó érkezne. A szaktárca a telkek eladásából mintegy 63 millió euró bevételre számít. A 120 millió eurós költségeket 2025-ig tervezi az ipari parkra fordítani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »