Strassburg felfüggeszti a magyar börtönök vizsgálatát

Felfüggesztik a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyek vizsgálatát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután megállapították, hogy "olyan új jogorvoslati eljárások bevezetése zajlik Magyarországon, amelyek alkalmasak lehetnek a panaszosok sérelmeinek hazai orvoslására" – jelentette be szerdán a strassburgi székhelyű törvényszék.

A bíróság az Országgyűlés által a kérdéssel kapcsolatban októberben elfogadott törvényjavaslatra, valamint a magyar kormány akciótervét érintő Európa tanácsi vizsgálatra tekintettel “indokoltnak látta az összes ilyen tárgyú kérelem vizsgálatának felfüggesztését 2017. augusztus 31-ig, beleértve azon ügyekét is, amelyekről korábban már értesítést küldött a kormány részére” – írták a közleményben.

Mint írták, “az intézkedés következménye az, hogy ezekben az ügyekben a kérdéses időszakban a bíróság semmilyen eljárási cselekményt nem fog foganatosítani”. A határidő lejártával a strassburgi törvényszék értesíteni fogja a panaszosokat az eljárás további menetéről, illetve az ügyekben hozott bármilyen határozatról.

Az EJEB tájékoztatása szerint a magyarországi fogvatartási körülményekkel kapcsolatban benyújtott kérelmek száma jelenleg meghaladja a 6800-at.

A emberi jogi bíróság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a börtönök túlzsúfoltsága Magyarországon rendszerszintű probléma, és a magyar hatóságoknak hat hónapon belül akciótervet kell kidolgozniuk a megoldására.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »