Strasbourgban mutatta be a román elnökség prioritásait

Fontos bebizonyítani az Európai Unió állampolgárainak, hogy az EU intézményei értük dolgoznak – mondta kedden Strasbourgban Viorica Dăncilă miniszterelnök az Agerpres tudósítása szerint. A kormányfő által vezetett küldöttség az Európai Parlament plénuma előtt mutatta be az EU Tanácsa elnöki tisztségét betöltő Románia prioritásait.

“Európának mindig sikerült átlépnie az akadályokon, újjászületnie a történelem kevésbé szerencsés fejezetei után. Maga az európai projekt is a válságok nyomán nyerte el jelenlegi formáját. Ma ismét az európai építmény kialakításának egy komplex pillanatát éljük. De amint azt nagyon jól tudják, minden ehhez hasonló helyzet újabb lehetőséggé alakítható, újabb kezdetet jelent” – mondta Viorica Dăncilă.

Kifejtette, az Európai Unió Tanácsának élén betöltött elnöki tisztség nem csupán formális feladat, és hogy “fontos bebizonyítanunk az európai állampolgároknak, hogy az Európai Unió intézményei értük dolgoznak.”

Az Európai Parlament ülésén Teodor Meleşcanu külügyminiszter, George Ciamba európai ügyekkel megbízott miniszter, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Marius Budăi munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős miniszter, illetve Carmen Dan belügyminiszter vett részt.

Hírdetés

Az Agerpres tudósítása szerint Carmen Dan az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE Bizottság) elnökével, Claude Moraesszal, valamint a Bizottsági Elnökök Értekezletének elnökével, Cecilia Wikströmmel folytatott megbeszélést.

A LIBE-bizottság elnökével tartott találkozón a román belügyminiszter megerősítette, hogy az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő Románia számára fontos feladat az állampolgárok biztonságát szolgáló jogalkotás terén történő előrelépés. Az EU határainak biztonságával kapcsolatban Carmen Dan elmondta: Románia elnökségének egyik prioritása a Frontex-mandátum megszilárdítása.

Cecilia Wikströmmel, a Bizottsági Elnökök Értekezletének elnökével és a dublini rendelet reformjáért felelős EP-jelentéstevővel folytatott megbeszélése során a román belügyminiszter a menedékjoggal kapcsolatos kezdeményezésekről beszélt.

“Románia az EU Tanácsának élén betöltött elnöksége idején folytatni kívánja a tárgyalásokat olyan megoldások megtalálása érdekében, amelyek a felelősség és szolidaritás közti szükséges egyensúlyt tükrözzék, hatékonyabbá téve ezáltal az európai menedékjogi rendszert” – olvasható a belügyi tárca közleményében, amelyet a hírügynökség szemlézett. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »