Strandoló siserehad vette be a Csillag Erőd mását – KÉPEKKEL

Strandoló siserehad vette be a Csillag Erőd mását – KÉPEKKEL

Végre eltűnt az építkezés alatti biztonságot szavatoló védőkerítés a dél-komáromi Csillag Erődöt mintázó tematikus park mellől. A határon átnyúló, uniós CULTPLAY-projekt részét képező interaktív játszóparkot június 17-én önfeledten rohamozták meg a strandról hazafelé tartó gyerkőcök, majd a belváros felől is érkeztek lelkes várfoglalók.

Portálunk mindvégig figyelemmel kísérte a mutatós és vélhetően közkedveltté váló létesítmény sorsát. Bara Zoltán, a koordinátori feladatkört is ellátó Pons Danubii EGTC ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a Partnerséget építünk elnevezésű INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló CULTPLAY-projekt jóvoltából

összesen 9 hazai és magyarországi helységbe szántak olyan interaktív játszóparkokat, amelyekben nem csak mozgásra nyílik lehetőség, hanem innovatív módon „kelnek életre“ az épített örökségünk egyes tartozékai, s a modern technológia segíti a családok tartalmas szórakozását.

Közismert várakat, kastélyokat tematikus játszóparkok formájában építettek újjá a 2,873 millió eurós összköltségű projekt keretében. Ógyallán, Vágsellyén, Érsekújvárban, Dél-Komáromban és Gútán már korábban befejeződött az építkezés. Például a „legmagyarabb városban“ a tatai Öregvár másának örülhetnek a kis örökmozgók, A kisbéri park befejezésén kívül hátra volt még az észak-komáromi, a tatai és az oroszlányi parképítés, lehetőség szerint igazodva a megvalósítás 2021. június végi határidejéhez.

Miután a dél-komáromi Jókai-ligetben az itteni Öreg- és Újvárat ábrázoló játszópark létesült, Észak-Komáromban a túlparti Csillag Erőd kicsinyített, kétszintes mása épült meg 327 négyzetméter alapterületen, a termálfürdő és a Városi Sportcsarnok közti térségben.

Hírdetés

A családok apraja-nagyja heteken át leste, hogy végre mikor távolítják el a védőkerítést az objektum mellől. Mi tagadás, a tervezettnél tovább tartó közbeszerzés eléggé próbára tette a türelmüket, azt követően azonban pár hét alatt befejeződött az építkezés.

A nagyon jó minőségű, tartós játszóelemek ugyanis már előzőleg elkészültek Svédországban, a világ egyik legjobb játszóelem-gyárában. Miután a járványhelyzet is lehetővé tette annak használatát, a hajdani várvédő hősök kései utódai az avatóünnepséget meg sem várva, boldogan rohamozták azt meg.

Másféle hasznos és élvezetes időtöltést is kínál az adott térség: a strandoláson kívül a szomszédos fitnessparkban javítható az erőnlét, odébb pedig hintákkal, csúszdákkal, homokozóval is felszerelt gyermekpark várja a családokat.

Az utóbbiban még akad javítanivaló: a sokakat elriasztó porfelhők megelőzhetők lennének füvesítéssel, napi talajöntözéssel, s a hinták alá kis gumiszőnyegek kívánkoznak… Az új komáromi játszóparkon kívül a hozzávetőleg 50 kilométeres távolságon belül található, többi közkedvelt játszóparkot is érdemes lesz kipróbálni. Amíg a gyerekek csúsznak-másznak, játszadoznak, addig a felnőttek QR-kódok segítségével gyarapíthatják a várakkal, erődökkel kapcsolatos ismereteiket.

A mini Csillag Erőd-mustránk során azt tapasztaltuk, hogy az első látogatók tetszését elnyerte a mutatós gyermekparadicsom. A szülők csak amiatt sajnálkoztak, hogy a padokat nem árnyékolják falombok, ezért a használatuk a napszúrás megelőzése végett csak ernyővel vagy estefelé ajánlatos. Továbbá bíznak abban, hogy hamarosan pázsit borítja majd az építmény még földes-gyomos környezetét. A talajt gereblyézgető munkások elárulták: már elvetették a fűmagot, de időbe telik, amíg az kisarjad. Továbbá még a létesítményt krlhatároló, biztonságfokozó tartós kerítés felhúzása is folyamatban van, nehogy a lurkók kifussanak a közeli útra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »