Strandoló nőről vetették le a burkinit Nizzában

Strandoló nőről vetették le a burkinit Nizzában

A brit Guardianra hivatkozva a flamand nyelvű belga lap, a Standaard fényképeket közölt egy minapi esetről, amikor nizzai rendőrök egy tengerparton fürdőző nővel levetetik a burkinijét, majd megbírságolják. Nem ez az első ilyen eset a terrortámadások óta az iszlámmal kapcsolatos kérdésekben a korábbiaknál jóval érzékenyebb Franciaországban.

A franciaországi terrortámadások óta tizenöt francia városban vezettek be burkinitilalmat: ennek értelmében az érintett települések tengerpartjain nem megengedett az ilyen, egész testet borító strandviselet.

A rendelkezéseknek természetesen akadnak kritikusai is, akik most felháborodottan osztják meg a közösségi oldalakon az itt látható képsorozatot. Ezen az látható, hogy a nizzai Promenade des Anglais strandján négy helyi rendőr megkér egy muszlim nőt, vegye le a burkinijét. A felvételek tanúsága szerint a rendőrök mindjárt meg is büntetik a nőt a burkiniviselési tilalom megszegéséért.

MAIS EST-CE QUE C'EST NORMAL ÇA ?

JUSQU'À ÇA VA DÉSHABILLER DES FEMMES SUR LA PLAGE.

RISÉE DU MONDE QUE VOUS ÊTES pic.twitter.com/hJRbdqxiAE— Sihame Assbague (@s_assbague) 2016. augusztus 23.

A nizzai tiltó rendeletben egyébként ez áll: „tilos olyan ruházat nyilvános viselete, amely valamely valláshoz való kötődést fejez ki, miközben Franciaország és annak egyházi intézményei terrortámadások célpontját képezik”.

Egy nappal korábban került nyilvánosságra egy édesanya esete, akit azért büntettek meg Cannes-ban, mert kendőt viselt a fején. A büntetés indoklásában állítása szerint az szerepelt, hogy olyan viseletet hordott, amely nem tartja tiszteletben a jó erkölcsöt és a szekularizmus alapelveit.

Az eset egyik tanúja megerősítette a történteket, és elmondta, hogy a többi strandoló közül néhányan azt kiabálták a nő felé, „menj haza!”, míg mások tapssal jutalmazták a rendőrség fellépését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »