Strache visszatér a nagypolitikába

Strache visszatér a nagypolitikába

Bécsnek szüksége van egy következetes és erős Heinz-Christian Strache-listára, mely elérheti a 15 százalékot, és amely nemzeti érzelmű és szociális politikát biztosít az osztrák lakosságnak – ezekkel a szavakkal jelentette be vasárnap az osztrák politikai életbe való visszatérését Heinz-Christian Strache.

   

Strache – hirado.hu/MTI/ EPA/ Florian Wieser

A Facebookon közzétett rövid üzenet mellett a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori vezetője november óta elhanyagolt Twitter-fiókját is aktivizálta, az elmúlt huszonnégy órában számos belpolitikai témában nyilvánult meg. „Mindegy, hogy klímakérdésekről vagy más területekről van-e szó, a politikának kell a tudományt követnie, nem fordítva” – írta például azzal kapcsolatban, hogy a nemrég megalakult osztrák néppárti–zöld kormányban a Zöldek ambició­zus klímacélokat fogalmaztak meg a koalíciós szerződésben.

Hírdetés

„A migrációs paktum hibás konstrukció – jó, hogy az új kormány megtartotta politikám egyik fontos részét” – fogalmaz szintén a Twitteren Heinz-Christian Strache azzal kapcsolatban, hogy az osztrák külügyminisztérium hétfőn bejelentette: Ausztria továbbra sem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját, amely összemossa a legális és az illegális migrációt. Az előző, néppárti-szabadságpárti kormány és az FPÖ-höz tartozó belügyminisztérium szigorú migrációellenes intézkedéseket hozott, amelyek jó részét fenntartja az új bécsi koalíció.

Heinz-Christian Strache azután tűnt el rövid időre a politikából, hogy tavaly májusban napvilágot látott egy titokban rögzített videófelvétel, amelyen támogatásért cserébe komoly haszonnal kecsegtető üzleti lehetőségeket ajánl egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát.

A politikus ezután lemondott alkancellári és pártvezetői tisztségéről, a kormány megbukott, s előre hozott választások következtek. Strachét később az FPÖ-ből is kizárták, ám több szabadságpárti politikus ősszel hátat fordított a pártnak, s Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven új formációt hoztak létre. Ennek lehet a listavezetője az őszi bécsi tartományi választáson Strache, aki továbbra is népszerű az FPÖ-hívek körében. A felmérések szerint a fővárosban az FPÖ támogatottsága 12, a DAÖ-é 6 százalék.

Kottász Zoltán


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »