Storck: "Ezeken a dolgokon változtatnunk kell" – a kapitány részletes értékelése

SportVilág

Bernd Storck összességében elégedett, de látta a hibákat is a Horvátország elleni felkészülési mérkőzésen (1-1), ezeken a hibákon – például a horvát gólnál elkövetett bakikon – azonban a szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnokságig tudunk és fogunk is változtatni.

A tréner kiemelte, miért hívott be négy kapust is a keretbe, hogyan beszélt külön a Lengyelországban középcsatárként villogó Nikoliccsal az új posztjáról, és hogy miért nem hátrány az, hogy az Eb-ellenfeleinknél kevesebb edzőmeccset játszunk a kontinenstornát megelőzően.Bernd Storck szövetségi kapitány hétfőn este, hogy az M4 Sport stúdiójában azt mondta, a Horvátország elleni 1-1 reményt ad a további jó eredményekre, de helyén kell kezelni a felkészülési mérkőzéseket, nem szabad előreszaladni, lépésről lépésre kell haladni.

– Bebizonyítottuk, hogy megálljuk a helyünket egy ilyen csapat ellen is, láthattuk azonban a hibákat, a különbségeket és azt is, hogy sok munkánk van még az Európa-bajnokságig, apró százalékokat tehetünk még hozzá május 20-án, majd a németek elleni felkészülési mérkőzésen is, és ezáltal már Ausztria ellen is erősebbek tudunk majd lenni. Ez ennyi és se több, se kevesebb, egy szép eredmény volt – mondta Storck.

A kapitány szerint jó volt látni a horvátok ellen, hogy nem csak reagálni tudott a válogatott, hanem támadni is, főleg a második félidőben.

– Fontos, hogy a csapat nagyszerűen teljesített. Ezzel a meccsel is szerettünk volna köszönetet mondani a szurkolóknak, főleg az Eb-selejtezők alatt nyújtott támogatásukért. Büszke vagyok arra, hogy ennyien ott voltak a meccsen, ez reményt ad a jövőre nézve, a következő meccsekre és az Eb-re is – tette hozzá a német szakember.

A meccsről Storck elmondta, a második félidei játékért megérdemelték a játékosok az ünneplést, az első játékrésszel, főleg az első félórával azonban nem volt elégedett: ahogy fogalmazott, picit félt és visszafogott volt, emiatt pedig túl sokat hibázott a csapat, labdabirtoklásban is többet várt a játékosoktól.

– A szünetben aztán megbeszéltük, hogy mit kell csinálni, és ezzel a második félidőben nyomás alá tudtuk helyezni a horvátokat. Hosszú percekig is képesek voltunk a kapuja elé szegezni az ellenfelet, ami nagyin dolog egy ilyen erősségű csapattal szemben. Ezt már a szünet előtt is elvártam volna, de azért örülhetünk annak, hogy a második félidőben végül megtörtént.

Storck arra is kitért, mik voltak a legfontosabb szempontok és tanulságok a mérkőzés kapcsán.

– Szerettem volna a kapusokat, Dibusz Dénest és Bogdán Ádámot is élesben látni, ezért is jelöltem összesen négy hálóőrt a keretbe. Közülük ketten itthon, egyikük Németországban véd, Ádám pedig sajnos nem játszik Liverpoolban, vele meg is beszéltem, hogy ennek ellenére lehetőséget akarok neki adni, Gulácsit pedig edzésen volt most fontos látnom. Azt is szerettem volna látni, hogy mit tudunk egy ilyen erős ellenfél ellen nyújtani, taktikailag felépítettük a mérkőzést, nem csak reagáltunk, hanem támadtunk is, ami főleg jellemző volt a második félidőre. Nem örültem persze a horvát gólnak, ott a védők belső elrendeződése nem volt megfelelő, ezért maradt egyedül Mandzukic, őt ott szem elől vesztettük. Ezeken a dolgokon azonban még tudunk és fogunk is változtatni.

Storck az Európa-bajnokságig hátralévő időszak feladatairól beszélve kitért a megfelelő csapatösszetétel kialakítására is, mondván folyamatosan keresi, hogy melyikük hogyan illeszkedik bele a rendszerbe, éppen ezért például Nikolics Nemanja most a baloldalon kapott helyet.

– Megváltozott a felállásunk, korábban, még Dárdai Pál idején 4-4-1-1-et játszott leginkább a válogatott, de most egyel több a középpályásunk, egy támadót pedig kivettünk. Nemanjával megbeszéltük, hogy meg kell találnunk neki a megfelelő pozíciót, most a baloldalon próbáltuk ki, mivel középen három csatárunk is van Böde, Szalai és Priskin személyében. Mellettük két támadót, Németh Krisztiánt és Nikolicsot rugalmasan, a széleken tudok bevetni, már a görögök ellen is láthattuk ezt. Meg kell találnunk a megfelelő helyet mindenki számára, ez egy kihívás nekünk is, de minden játékos nagyon fontos a számunkra, pláne hogy négynaponta meccset játszunk majd az Európa-bajnokságon – mondta a kapitány, aki megerősítette, hogy Priskin Tamásnak 4-5 hetet kell kihagynia a horvát meccsen összeszedett keresztszalag-szakadása miatt.

A magyar válogatott csoportellenfelei jellemzően több felkészülési mérkőzést játszanak, ugyanakkor Storck szerint ebből nem származik majd hátránya együttesének.

– Kifejezetten olyan erős csapatokat akartam ellenfélnek, akik ellen fizikailag is meg tudjuk méretni magunkat. Sokkal fontosabb, hogy egy-egy találkozóra profi módon, százszázalékosan felkészüljünk – mondta az Eb előtt ausztriai edzőtáborozást tervező tréner.

View the full image Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »