Storck: "A kluboknak nincsenek nemzetközi sikerei, miért várják el a válogatottól a sikeres szereplést?"

Több ponton is kritizált a kapitány, akinek az év meccse lesz a Feröer elleni világbajnoki selejtező. Részletes beszámoló Bernd Storck sajtótájékoztatójáról.

Bernd Storck szerint ilyen nehéz meccsünk, mint a feröeri, az Eb-n sem volt, már csak az ottani körülmények miatt is, neki ez lesz az év találkozója. A szövetségi kapitány kritikusan beszélt a válogatott játékosok egy részének fizikai állapotáról, arról, hogy egy fontos kérdésben egy év alatt sem tudott közös nevezőre jutni a klubokkal, akik nemzetközileg nem érnek el sikereket, mégis elvárják a válogatottól az eredményes szereplést.

A legfontosabb feladatokról beszélt először a kapitány hétfői sajtótájékoztatóján.

– Mindannyian nagyon várjuk az új kihívást. Nem lesz könnyű dolgunk a vb-re való kijutással, talán nehezebb is lesz, mint az Eb-re kijutni. De ennek ellenére az Eb-meccsek pozitív ihletet adnak. Nehéz a csoportunk is, talán nem tudtunk közvetlenül kijutni, de egy második helyben reménykedünk, aztán pótselejtezőn lehet esélyünk. Portugália a TOP-favorit, de Svájc is kemény ellenfél.

A hiányzókról, valamint a keret és a sérültek állapotáról is beszélt Bernd Storck Telkiben.

– Néhány játékosunkra már nem számíthatunk, ez köztudott. Most egy fiatal keret állt össze, velük folytatjuk, egy új generáció lép majd pályára. Sok új játékos jött, teszteltük őket. Sok fiatal tehetségünk van, ők a hiányzók helyére léphetnek. Vannak sérültek, Gera, Lovrencsics, Pintér is. Bízom abban, hogy a lyukakat betöltik majd az újak, és jól teljesítenek a helyükön. Sokan még pihennek. Elek, Kádár és Fiola sem teljesen egészséges, Nagy Ádámnak is van egy kisebb sérülése. Szalainak is neurológushoz kell mennie, hogy kiderüljön, egyáltalán bevethető lesz-e. Sokan csapatot is váltottak, Dzsudzsáknak például csak egy meccs van a lábában, neki és másoknak is ismét fel kell venniük a ritmust. De ezzel más válogatottaknak is meg kell küzdeniük.

“Drámai” eredményekről számolt be a tréner a fizikai felmérők kapcsán: – Számomra mindig is a fitneszállapot az elsődleges, drámaiak az eredmények, amit pár napja mértünk. Ha ezeket az eredményeket megnézzük, nem meglepő, hogy rég jártunk világbajnokságon. A fizikai erőnlét a legfontosabb, a technika és a taktika csak erre épül rá. Most rosszak voltak az eredmények, ezen változtatni kell, az állóképességen javítani kell. Az Eb előtt hosszan tudtunk együtt készülni, akkor ezt sikerült kiküszöbölni, most erre kevesebb idő lesz – de ezt nem kifogásként említem.

Storck számára az év meccse következik, ami a körülményekből is fakad.

– Az Eb során nem tartottam ennyire egy meccstől sem ennyire, mint ettől. Nekem ez lesz az év legnehezebb meccse. Óriási elvárás van rajtunk, sokan azt hiszik, Feöer egy kiscsapat, de nem az. Nagyszerű edzőjük van, egy dán tréner, általa jól fel vannak készítve, leginkább Izlandhoz hasonlítanám őket. (…) A földön kell játszanunk majd, mert nem úgy pattan a labda a műfüvön, ahogy a játékosok megszokták, ezzel például a Mönchengladbach is szembesült nemrégiben arrafelé. Este 6 fok van, nappal 11, az időjárás sem könnyíti meg a helyzetet, ezért próbáltunk Telkiben legalább hasonló körülményeket teremteni, hogy megszokják azt, ami vár rájuk.

A hazai klubokról szólva Storck több kritikus megjegyzéssel is élt. Így például nehezményezte, hogy az Eb óta sem történt igazán előrelépés a módszereik terén.

– Természetesen a kluboknál mindenki a saját sikereire hajt. Mindenki megpróbálja picit a saját útját járni. Löw Németországban ugyanúgy nyomon követi a játékosai állapotát, de ott nem lesznek eltérő mérési eredmények, hiszen hasonló módszerrel készülnek fel a csapatok. Itthon ettől még messze vagyunk, egy év alatt nem sokat léptünk előre.

Ennél is keményebben fogalmazott a német aztán: – A kluboknak nincsenek nemzetközi sikerei, ezek után miért várják el a válogatottól a sikeres szereplést? Szerintem fordítva kellene működni, sikeres klubokra kellene épülnie a sikeres válogatottnak. Mire fel várja mindenki a nagy sikereket a válogatottól? Egy játékosunk van, aki BL vagy EL-csoportkörben játszhat, a nagy többségnek nincs komoly nemzetközi tapasztalata. Portugália vagy Svájc jóval előrébb jár ezen a téren, ugyan nekünk is vannak tehetségeink, de a mi utunk rögös lesz.

Összességében Storck pozitívan látja azért a válogatott jövőjét, de az igazi erőfelmérő szerinte most következhet:

– Arra kell építenünk, hogy egyszer ezek a játékosok már megmutatták, tudnak magasabb szinten is jól teljesíteni. Ott mély vízbe dobtunk be sok játékost, a keret egy része pedig legfeljebb pár ezer ember előtt játszanak idehaza. Nem lehet tehát igazán értékelni, milyen eredményt is értünk el mi kint az Eb-n.

Rovatok: SportTelepülés: MagyarországCímkék: sport, labdarúgás, Bernd Storck, magyar labdarúgó válogatottForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »