Steinmetz Ádám: „Magyarok pénzét magyar labdarúgókra!”

Steinmetz Ádám: „Magyarok pénzét magyar labdarúgókra!”

A Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben azzal kezdte felszólalását, hogy a legutóbbi Fradi-Újpest rangadón, összesen két magyar játékos volt a zöld-fehérek és a lila-fehérek kezdő keretében. Steinmetz Ádám is elismerte, hogy a külföldi top bajnokságokban is sok a légiós, de mint hangsúlyozta, azokat a klubokat a magyar csapatokkal ellentétben nem közpénzből finanszírozzák. (Ebben az esetben egyébként éppen az Újpest FC lehet kivétel, mivel a lilákat a belga tulajdonos fizeti! a szerk.) Ettől függetlenül az Újpest is csak ritkán állít a kezdőbe magyar nevelésű játékost.

Steinmetz Ádám szerint hiába fejlődött az infrasrtuktúra Magyarországon, a magyar játékosok létszáma így csak 50 százalékos az NB1-ben a külföldről érkezett labdarúgókkal szemben.

Sajnos, kézilabdában és kosárlabdában sem jobb a helyzet

– tette hozzá az egykori vízilabda olimpiai bajnok.

A labdarúgás tekintetében üdítő színfoltnak nevezte a Paks szereplését, mivel abban a csapatban évek óta csak magyar játékosok lépnek pályára.

És nem olyan régen 6-1-re verte a magát Puskás Akadémiának nevező Felcsút csapatát, amely a legtöbb közpénzt égette el az elmúlt 10 évben és a legtöbb magyar tehetséget foglalkoztatja, de még ők is 5 külföldi játékossal lépnek pályára rendszeresen a bajnoki meccseken 

– hívta fel a figyelmet a kialakult helyzetre Steinmetz Ádám.

Hírdetés

A jobbikos képviselő ezzel együtt érthetetlennek nevezte, hogy például a kisvárdai akadémia, hogyan ehet államilag elismert intézmény, amikor szinte kivétel nélkül külföldieket szerepeltet még az utánpótlás keretben is.

Az U-19-ben alig vannak magyarok! Nem kárpátaljai magyarok, hanem ukrán gyerekek. Nem beszélnek magyarul és csak cirill betűkkel tudnak olvasni. Önök a Fidesz, tehát megengedik, hogy a magyarok pénzét, külföldi labdarúgókra költsék, mondjuk a marcali kórház gyermekosztályának újraindítása helyett

– mondta felszólalásában Steinmetz Ádám.

A Jobbik képviselője úgy vélte, ezek alapján a magyar akadémiai rendszer versenyellenes és sportszerűtlen, mert a kormány egyes klubokat kiemel és támogat, másokat nem emelnek ki és nem támogatnak ugyanolyan mértékben.

Steinmetz Ádám jelezte, a 2022-es kormányváltás után nagyobb hangsúlyt szeretnének fordítani a szakember képzésre, a fenntarthatatlan és többnyire negyed házzal működő stadionok helyett pedig a mindennapos testnevelés infrastruktúrális hátterét biztosító tornatermek építését helyeznék előtérbe.

Ezen kívül pedig, a sportvezetést, összeférhetetlennek tesszük a pártpolitikai szerepvállalással, nem utolsósorban pedig a TAO-rendszert mi nem kívánjuk beszántani, mert a TAO ezekben a sportágakban lélegeztető gépként működik és összeomlasztaná ezeket a sportágakat. Azonban olyan sportfinanszírozási rendszert kívánunk működtetni, amely átlátható, teljesítmény alapú, és amelyben nincs rablásfaktor

– közölte Steinmetz Ádám, aki azzal zárta felszólalását, hogy a Jobbik és az jelenlegi ellenzék nem fogja támogatni azokat a klubokat, amelyek a magyar tehetségek helyett, a gyengébb képességű külföldieket részesítik előnyben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »