Steinmeier nem tessékelne ki senkit

Többek között a német és az osztrák külügyminiszter is visszautasította a luxemburgi külügyminiszter kijelentését, aki felvetette, hogy ki kellene zárni az EU-ból Magyarországot.

Frank-Walter Steinmeier kedden Rigában azt mondta, hogy egy uniós tagállamot sem kellene kitessékelni a közösség ajtaján. A német külügyminiszter Jean Asselborn a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában elhangzottakra reagált, a luxemburgi külügyminiszter ugyanis azt mondta, hogy bevándorlási politikája, valamint az EU alapértékeinek súlyos megsértése miatt ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból. Mert ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. „Ez nem egy egyeztetett európai álláspont” – mutatott rá a lett fővárosban tartózkodó Steinmeier egy sajtótájékoztatón.

Steinmeier: nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat

Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt” – magyarázta a szocialista Asselborn személyes jó barátjának számító Steinmeier. „Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón” – tette hozzá. „Néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat.”

A német diplomácia vezetője a balti köztársaságok – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztereivel találkozott Rigában. A házigazda Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics „hangszóró-diplomáciának” nevezte Asselborn javaslatát. „Ez a retorika nem segít rajtunk” – mondta. Véleményét Linas Linkevicius litván külügyminiszter is osztotta, aki szerint „az ilyen radikális kijelentések nem mindig lendítenek a dolgokon”.

Kurz : tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte Asselborn szavait. Úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.
„Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja” – szögezte le Kurz, és aláhúzta: „tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »