Start-Up Nation: pénzre várnak a hoppon maradt nyertes pályázók

Start-Up Nation: pénzre várnak a hoppon maradt nyertes pályázók

Az elmúlt időszakban a Start-Up Nation gazdaságfellendítő projekt 2017–2020-as programjában nyertes vállalkozások sora adott aggodalmának hangot amiatt, hogy máig nem kapták meg a finanszírozást, holott másoknak utaltak. A bukott és az újonnan beiktatott kormány illetékesei ezúttal is egymásra mutogatnak, de mindenki azt ígéri, hogy a költségvetés kiigazításakor kiutalják a programhoz szükséges összegeket.
Egymásra mutogatnak a bukott és az újonnan beiktatott kormány illetékesei a Start-Up Nation gazdaságfellendítő projekt 2017–2020-as programja keretében esedékes finanszírozások folyósításának késlekedése miatt, abban viszont egyetért a két szemben álló politikai oldal, hogy a november végén esedékes költségvetés-kiigazítás nyomán kiutalják a program lebonyolításához szükséges összegeket. Az újabb nyilatkozatháború háttere, hogy aggodalmat okozott az elmúlt időszakban, hogy

a programban nyertes vállalkozások egy része megkapta már az elnyert, átlagosan 200 000 lejre rúgó vissza nem térítendő támogatást, mások viszont hiába várták a pénzösszeget, máig nem érkezet meg bankszámlájukra.

Virgil Popescu, a nemzeti liberális párti (PNL) kormány gazdasági, energiaügyi és üzleti szféráért felelős minisztere a hétvégén jelentette be, hogy újraindul a Start-Up Nation program. Történik mindez olyan körülmények között, hogy 500 vállalkozó nem kapta még meg az elnyert finanszírozást. A nemrég beiktatott tárcavezető azzal vádolta meg a szociáldemokrata (PSD) kabinetet, hogy más projektekre térítette el a gazdaságfellendítő programra kiutalt összegeket, előbb 100 millió lejt, majd az augusztusi költségvetés-kiigazításkor 232,7 millió lejt.

Ștefan Radu Oprea, a bukott kormány üzleti szféráért felelős minisztere szerint viszont nem az a gond, hogy késleltették a kifizetéseket, mivel az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy a vállalkozóknak az utolsó negyedévben van szükségük a pénzekre a beszállítóik kifizetéséhez. Emlékeztetett, előleget is felajánlottak korábban, ám a pályázók nem éltek ezzel a lehetőséggel. Tervük pedig az volt, hogy az őszi költségvetés-kiigazításkor visszakapja a program a közben más célokra fordított összegeket, és senki nem marad finanszírozás nélkül. Oprea szerint viszont

most már biztos, hogy a pályázók 30 nap késéssel fogják megkapni az összegeket,

Hírdetés

mivel a liberálisok a költségvetés-kiigazítás előtt „elkövettek egy óriási hibát”, amikor összevonták az üzleti szféráért felelős és a gazdasági minisztériumot.

Az országos gazdaságfejlesztő programokra a tapasztalatok szerint mindig utalják a támogatási összegeket – sietett megnyugtatni az aggodalmaskodókat a Krónika megkeresésére Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ezek az összegek már általában le vannak kötve, amikor kiírják a programot, és nem fordulhat elő, hogy aki aláírta a finanszírozási szerződést, ne jusson hozzá a pénzhez.

Évek óta indítanak hasonló programokat, és soha nem fordult elő, hogy nem számolták el az összegeket, ha a megvalósítás rendben zajlott.

„Ezeken az országos programokon mindig túljelentkezés van, a támogatási összeg nem túl nagy, de a pozitívuma, hogy viszonylag gyors az elbírálási folyamat, és megvan annak a biztonsága, hogy ha rendben van a lebonyolítás, akkor minden esetben utalják a pénzt” – szögezte le Parajdi Borbála. Hozzátette, decemberben indítják a következő kiírásokat, akkor eldöntik, mekkora összeg áll rendelkezésre erre a célra, és arra kötnek szerződést, a keretet nem lépik túl. Azok a pályázók, akiknek hamarabb van szükségük a pénzre a megvalósításhoz, kérhetnek előleget vagy banki hitelt, amit utólag a támogatásból visszafizethetnek – irányította rá a figyelmet a szakértő.

Mint ismeretes,

a Start-Up Nation program célja, hogy vállalkozásra serkentse főleg a fiatalabb nemzedéket, új állások jöjjenek létre, és a munkanélküliek, a frissen diplomázottak, a hátrányos helyzetűek is megélhetéshez jussanak.

A program keretében egy teljesen új vállalkozást kell létrehozni, és legkevesebb két alkalmazottat foglalkoztatni teljes munkaidőben. A vissza nem térítendő összegből munkaeszközöket lehet vásárolni, székhelyet, műhelyt berendezni, az alkalmazottak fizetését biztosítani, weblapot szerkeszteni, járművet vásárolni, szakmai tanfolyamot végezni, informatikai eszközöket beszerezni. Minderre egy évük van a friss vállalkozóknak. A munkahelyeket legkevesebb két évig kell fenntartaniuk, a megvásárolt munkaeszközöket, berendezési tárgyakat három évig nem lehet eladni vagy kölcsönadni. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »