Stabilra javította a Mol kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását csütörtökön a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar olajipari vállalat várhatóan az alacsony olajárak ellenére is képes lesz fenntartani konzervatív pénzügyi profilját.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás javításával egy időben megerősítette a Mol “BBB mínusz” – a magyar szuverén adósosztályzatnál egy fokozattal jobb – hosszú futamú besorolását.

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch kiemeli azt az előrejelzését, hogy jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad, ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával. A Fitch Ratings szerint ez a cég finomítói üzletágának erőteljes teljesítményével, a kitermelési tevékenységen belüli magas költségű elemek meglehetősen alacsony arányával, és a beruházási kiadások jelentős visszafogásával magyarázható.

A hitelminősítő közölte, hogy a 2017-2019-es időszakra – osztalékfizetés után számolva – pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Mol esetében.

A Fitch Ratings szerint a Mol és a horvát INA közötti vita kimenetelét a jelenleg folyó két eljárás miatt nehéz megjósolni, de nem zárható ki a Mol szempontjából negatív eredmény, például az INA feletti ellenőrzés elvesztése. A hitelminősítő közölte, hogy ezt a lehetőséget olyan eseménykockázatként kezeli, amelynek negatív hatásai lehetnek a Mol adósprofiljára.

A Fitch közölte azt is, hogy nem számol a Mol és Horvátország vitájának rövid időn belüli megoldásával.

A kilátás javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a Molnak csak korlátozott a kitettsége a magyar gazdasággal szemben, mivel jövedelmezőségét jórészt globális tényezők határozzák meg, köztük az olajárak. Ez teszi lehetővé, hogy a Molt a Fitch a “BB plusz” – vagyis a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, viszont pozitív kilátással ellátott – szuverén magyar adósosztályzatnál magasabb besorolással tarthassa nyilván – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított “BBB” szintű osztályzati országplafon.

A Fitch Ratings tavaly novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar államadós-besorolás kilátását az addigi stabilról. Csütörtöki elemzésében a cég hangsúlyozta, hogy a magyar szuverén osztályzat felminősítésének nem lenne közvetlen hatása a Mol besorolására. Az erőteljesebb magyar szuverén adósprofilt azonban a Fitch a Mol szempontjából is pozitívnak tartaná, mivel megítélése szerint ez csökkentené a “nem szabványos” kormányzati intézkedések – például különadók – kockázatát, a gazdasági növekedés pedig az üzemanyag-forgalmazást is élénkítheti, ami jót tehet a Mol pénzügyi eredményeinek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »