Stabilan tartja a jegybank az árfolyamot, stagnált a háromhavi irányadó kamatláb is

Stabilan tartja a jegybank az árfolyamot, stagnált a háromhavi irányadó kamatláb is

A történelmi csúcs közelében maradt pénteken is az euró referencia-árfolyama.
A Román Nemzeti Bank (BNR) 4,8444 lejes szintet jelentett be, miután a bankközi piacon az árfolyam a délelőtti órákban meghaladta a történelmi csúcsnak számító 4,8448 lej/eurót, amit kedden, március 17-én jelentett be a bukaresti jegybank. Az elmúlt napokban amúgy az euróárfolyam alakulását a pénzpiaci instabilitás közepette „segítette” a bukaresti jegybank.

Ezúttal is gyengült ugyanakkor a lej a svájci frankhoz képest, megdöntve az előző napi 4,5934 lej/frankos történelmi csúcsot. A pénteki referencia-árfolyam 4,5964 lej/frank. Az elmúlt négy napban több mint hatéves csúcs dőlt meg: mostanáig a 2015 januárjában beállított, 4,5817 lejes árfolyam tartotta a rekordot.

Az amerikai dollárhoz képest is esett a román deviza értéke: 4,4864 lej/dollárról 4,5140 lej/dollárra emelkedett az árfolyam, ami a múlt csütörtökön még 4,2539 lejen állt. A dollár különben a világ legtöbb devizájához képest erősödött, ugyanis biztos befektetésnek tekintik.

Az arany ára is enyhén nőtt a csütörtöki szinthez mérten: 212,5964 lej/grammról 219,0927 lej/grammra esett vissza.

Közben egyhétnyi folyamatos növekedés után pénteken stagnált a fogyasztási hitelek és az Első otthon program keretében felvett bankkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi irányadó bankközi kamatláb (ROBOR).

Hírdetés

A Román Nemzeti Bank (BNR) közlése szerint a mutató a csütörtöki 3,24 százalékon maradt. A jelzáloghitelek havi törlesztőrészletek kiszámításánál alkalmazott hathavi ROBOR eközben folytatta a növekedést, a csütörtöki 3,30 százalékról 3,31 százalékra emelkedett. Múlt csütörtökön ez a mutató még 3 százalékon állt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »