Stabil kormányt sürgetett a német államfő

Stabil kormányt sürgetett a német államfő

Stabil kabinet létrehozását szorgalmazta, és az esetleges kisebbségi kormány, valamint az új választás kiírása ellen foglalt állást szombaton a német szövetségi elnök. Frank-Walter Steinmeier a Focus című hírmagazin legfrissebb számában megjelent interjújában mind a kisebbségi kormányt, mind az új választást legvégső megoldási kísérletnek nevezte. Egy nappal a nagykoalíciós kormányalakítási puhatolózó egyeztetések befejezése, illetve a hivatalos tárgyalások megkezdésére tett javaslat megszületése után Steinmeier a leghatározottabban állt ki egy stabil kormány megalakulása mellett – írja az MTI.

Hírdetés

Az államfő – aki kulcsszerepet játszott abban, hogy az eddigi nagykoalíciós partnerek, a konzervatív pártok és a szociáldemokraták ismét egyeztetéseket kezdtek – kijelentette: az esetleges kisebbségi kormány alkotmányjogilag nem zárható ki, azonban Európa jelenlegi helyzetében aligha alkalmas a kialakult válság megoldásához. Az elnöknek végső soron lehetősége van arra is, hogy a kormányalakítási kísérletek meghiúsulása esetén új választást írjon ki, ezt azonban Steinmeier – akárcsak a kisebbségi kabinetet – ultima ratiónak nevezte. Az államfőnek az a feladata, hogy szükség esetén hidakat építsen, az azonban már nem tőle függ, hogy a pártok rálépnek-e a hídra – fogalmazott.

http://mno.hu/

Pénteken Berlinben az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció képviselői, akik több napon keresztül egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről. A megbeszélések utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió, a Keresztényszociális Unió és a Németország Szociáldemokrata Pártja küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártja illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »