SS-rangjelzést ragasztott irodája ajtajára egy amerikai rendőrtiszt – a zsidók nem értették a viccet

SS-rangjelzést ragasztott irodája ajtajára egy amerikai rendőrtiszt – a zsidók nem értették a viccet

Egészen abszurd történet főszereplőjévé vált Derek Kammerzel, a washingtoni Kent város rendőrfőnök-helyettese. A derék rendőr egy Obergruppenführer (SS-tábornok) rangjelzést ábrázoló képet ragasztott irodája ajtajára, és ezt viccesnek is találta. Utólag úgy magyarázta a dolgot, hogy évekkel ezelőtt a neve miatt egy kollégája aggatta rá a „német tábornok” becenevet, majd amikor guglizás közben rábukkant a rangjelzésre, úgy gondolta, mindenki nevetni fog, ha az díszeleg majd a névtáblája fölött. De a zsidók nem nevettek.

Pár nap elteltével az egyik nyomozó jelentette az esetet, a zsidó közösségek és sajtó persze megneszelte a dolgot, és kirobbant a botrány.

A belső vizsgálat megállapította, hogy Kammerzelnek nem ez volt az első antiszemita megnyilvánulása. Több esetben viccelődött az ún. holokauszton, egy ízben nagyobb társaságban például azzal poénkodott, hogy a nagyapja koncentrációs táborban halt meg, amikor részegen kiesett az őrtoronyból.

Hírdetés

A rendőrtisztet átmenetileg felfüggesztették állásából, de a zsidóknak ez nem volt elég. A rendőrségre folyamatosan nyomást gyakoroltak, ők pedig úgy érezték, nem maradt más alternatíva, mint az, hogy megválnak a huszonhét éve ott szolgáló kollégájuktól.

Itt kezdődtek a bonyodalmak, mivel Kammerzelnek esze ágában sem volt lemondani, a törvényi szabályozás hiányosságai miatt azonban, ha kirúgták volna, a munkaügyi bíróság azonnal visszahelyezteti az állásába. Kent városa így kénytelen volt leülni tárgyalni vele.

Kammerzel nem volt szívbajos, rezzenéstelen arccal közölte, hogy három millió dollárért hajlandó lemondani. Ekkor vette kezdetét egy rendkívül kínos és méltatlan alkudozás, amelynek eredményeképpen a város és alkalmazottja végül 1,52 millió dolláros lelépési díjban állapodott meg. (Amit persze nem a zsidók fizettek.)

A zsidók közleményükben felemásnak értékelték a megoldást. Mint írták, rendkívül zavaró az a tény, hogy egy rendőr, aki a holokauszttal viccelődik és SS-jelképeket propagál, másfél millió dolláros bánatpénzt kap a távozásakor, de megértik, hogy ebben az esetben a városnak korlátozott lehetőségei voltak.

(NBC – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »