SRI: román kártyával fenyegettek a terroristák

Terrorszervezetekhez tartozó személyek mobil-feltöltőkártyákat használtak Romániában külföldi beszélgetések lefolytatására – adta hírül egy közleményben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI).

1156hagszerz02_b

A hírszerzés közleménye Dacian Cioloş miniszterelnök vasárnapi kijelentéséhez kapcsolódik, a kormányfő ugyanis egy interjúban arról beszélt: volt eset, hogy román feltöltőkártyákat használtak a terroristák az Európai Unióban elkövetett merényletek előkészítése során.

A SRI szerint a mindenféle regisztráció nélkül, névtelenül megvásárolható mobilkártyákat külföldi terrorszervezetekhez tartozó személyek használták. A SRI most külföldi partnerszervezeteivel közösen azt vizsgálja, felhasználtak-e ilyen román SIM-kártyákat a múlt keddi brüsszeli vagy a tavaly novemberi párizsi merényletek során.

„Közelmúltbeli információk arra utalnak, hogy ilyen kártyák felhasználásával fenyegették meg a tömegközlekedési infrastruktúrát egy európai országban” – áll a közleményben. Mint ismeretes, a SRI az elmúlt hónapokban szorgalmazta, hogy kössék regisztrációhoz mobiltelefonos feltöltőkártyák vásárlását.

Mint arról beszámoltunk, Dacian Cioloş kormányfő nem részletezte, milyen merényleteknél játszottak szerepet a romániai telefonszolgáltatók feltöltőkártyái, megjegyzésével azt szemléltette, hogy a titkosszolgálatok eszközeik, mozgásterük bővítését kérik a terrorcselekmények hatékonyabb megelőzése érdekében.

A telefonos és internetes kommunikáció hatósági megfigyelését szabályozó törvények sorra elbuktak az alkotmánybíróságon. A kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt 2014-ben találta alaptörvénybe ütközőnek a testület, az intim szféra, a családi és magánélet védelmét garantáló alkotmánycikkelyre hivatkozva, így Romániában továbbra sem kell megadnia személyi adatait annak, aki feltöltőkártyát vásárol.

„Ezt a témát ismét napirendre kell tűznünk, az átláthatóság elvét tiszteletben tartva közvitát kell rendeznünk róla, hogy eldönthessük, mire helyezzük a hangsúlyt, oly módon, hogy a titkosszolgálatok is korrekt módon végezhessék a dolgukat, anélkül, hogy túlzásba esnénk a polgárok jogainak védelme során” – mondta a miniszterelnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »