Srí Lanka Pekingre sandító államfője előbb a miniszterlenököt cserélte le, majd a parlament ülését felfüggesztette

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök november 16-ig felfüggesztette a parlament ülését szombaton, miután előző nap leváltotta a miniszterelnököt, és egy Kína-barát politikust nevezett ki helyére.

Az államfő péntek este meglepetésszerűen menesztette Ranil Vikremeszinghét, és Mahindra Radzsapaksza korábbi elnököt nevezte ki kormányfőnek. Az elnök korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta a miniszterelnököt és pártját. Vikremeszinghe közölte: nem ismeri el az új miniszterelnököt.

A Srí Lanka-i alkotmány szerint a végrehajtói hatalom élén az államfő áll, akinek joga van kiválasztani a kormányfő személyét.

Egyes szakértők szerint a parlamenti ülés elnapolásával az elnök azt akarta megakadályozni, hogy Vikremeszinghe a törvényhozás előtt bizonyíthassa: rendelkezik a képviselők többségének támogatásával, annak ellenére, hogy az államfő pártja kilépett a kormánykoalícióból. Más vélemények szerint a parlament ülését azért függesztették fel, hogy megkönnyítsék az új kormány megalakulását, amire már a közeljövőben sor kerülhet.

Hírdetés

A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban. Pénteken az elnök tömörülése (UPFA) bejelentette, hogy felmondja a szövetséget a menesztett kormányfő pártjával (UNP).

Az elnök bírálta Vikremeszinghét, mert szerinte nem vizsgált ki kellő alapossággal egy merénylettervet, amelynek célpontja Sziriszena lett volna. Az államfő úgy véli, hogy az indiai hírszerzés is szerepet játszott az ellene irányuló cselszövésben, amit Újdelhi tagad.

India hagyományos befolyási övezeteként tekint Srí Lankára, és aggasztja, hogy az új kormányfő kiváló kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Radzsapaksza még elnökként több milliárd dolláros kínai befektetésekkel építette újra az országot a tamil szakadárokkal 26 éven át vívott polgárháborúból. Srí Lanka azonban nem tudta megfizetni hatalmas adósságait Kínának, ami miatt arra kényszerült, hogy bérbe adjon neki egy stratégiai fontosságú kikötőt.

A lépést India és az Egyesült Államok is bírálta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »