Sporttörténelmi kvalifikációt céloz Románia női labdarúgó-válogatottja

Sporttörténelmi kvalifikációt céloz Románia női labdarúgó-válogatottja

A román bajnok Kolozsvári Olimpia csapata biztosítja annak a női labdarúgó-válogatottnak a magját, amely már napok óta arra készül, hogy a közelgő Európa-bajnoki pótselejtezőn sporttörténelmet írjon Romániának.

noifoci33rom_b

A hazai pontvadászatból még a Marosvásárhelyi ASA egyik hátvédje került be a keretbe, a többiek mind külföldi alakulatoknál szerepelnek, ezért Mirel Albon szövetségi kapitány együttese csak hétfő délutánra vált teljessé.

Ennek ellenére a szakember – aki az Olimpia klubedzője is egyben – optimistának mutatkozott a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos honlapjának adott interjúban, hisz abban, hogy sikerült megkoronázniuk az elmúlt évek munkáját. Hozzátette azonban, hogy az oda-
visszavágós alapon rendezendő pótselejtezőt egy olyan portugál válogatottal vívják, amelyik hozzájuk hasonlóan szintén sokat fejlődött az utóbbi időszakban. Ellenfelük nagy előnyére válik az az algarvei „mini-világbajnokság”, amelyen minden év elején a legjobb csapatok vesznek részt, és így jelentős tapasztalatra tehetnek szert. „Miközben mi most először játszunk pótselejtezőt, addig Portugália már harmadjára jut el eddig a küszöbig. Mostanáig mindig elveszítette, reméljük, hogy megőrzik a hagyományt” – tette hozzá Albon.

Lapunkban arról már korábban beszámoltunk, hogy a „piros-sárga-kékek” a csoportselejtezők során is közel álltak a kvalifikációhoz, hiszen a második helyezettek különversenyében mindössze egyetlen rúgott góllal csúsztak le a még egyenes ágú kvalifikációt érő hatodik helyről. Portugália mögöttük zárt, és hozzájuk hasonlóan még soha sem szerepelt Európa-bajnokságon. „Idén már többször is mondtam, hogy a válogatott történetének legjelentősebb időszaka előtt állunk. Tökéletes lenne, ha a hollandiai Eb-re kvalifikálva mondhatnám majd megint ugyanezt az Egyesült Államok elleni barátságos mérkőzések előtt” – fogalmazott a szövetségi kapitány, jelezve, hogy a női labdarúgásban minden idők legjobbjának tartott, háromszoros világ- és négyszeres olimpiai bajnok tengerentúli válogatott meghívta őket két novemberi felkészülési mérkőzésre.

Addig azonban történetük talán legfontosabb összecsapásait kell megvívniuk: most pénteken Lisszabonban, majd négy nappal később Kolozsváron, a CFR stadionjában csapnak össze Portugáliával. A játékosok egyöntetűen hangsúlyozták, hogy számukra most csak a kvalifikáció lehet elfogadható eredmény. Fizikailag felkészültek, és erősebbnek is érzik magukat a luzitánoknál, ezért szerintük a pillanatnyi motiváltság dönti majd el a párharcot. A kedden 18 órakor kezdődő kolozsvári visszavágóra a belépés ingyenes lesz, a szurkolók pedig belépőt nyerhetnek a jövő évi hollandiai kontinensviadalra.

Románia Eb-pótselejtezőre készülő kerete

Kapusok: Andreea Părăluţă (Atleticó Madrid), Roxana Mihaela Oprea, Salamon Szidónia (mindketten Kolozsvári Olimpia); hátvédek: Andreea Corduneanu, Lidia Havriștiuc, Teodora Meluţă (mind Olimpia), Ficzay Mária (Medyk Konin), Ana Maria Gorea (Marosvásárhelyi ASA), Olivia Oprea (Levante), Goder Brigitta (Győr); középpályások: Ioana Andrada Bortan, Adina Giurgiu, Ștefania Iulia Vătafu, Andreea Voicu, Beatrice Tărășilă (mind Olimpia), Raluca Monica Sârghe (Konak Beledyespor), Florentina Olar-Spânu (Fortuna Hjorring); csatárok: Alexandra Lunca, Mara Bâtea, Mihaela Ciolacu, Loredana Popa, Cristina Carp (mind Olimpia), Laura Roxana Rus (Icheon Daekyo WFC).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »