Sportszociológus: csak az első lépés a renitens szurkolók kitiltása

Sportszociológus: csak az első lépés a renitens szurkolók kitiltása

Már vannak, akiket kétéves kizárással büntetett a Magyar Labdarúgó Szövetség a szeptember 2-i magyar–angol világbajnoki selejtezőn történt rendbontás miatt. Az igazi hatása majd annak lesz, amikor polgári peres úton az MLSZ behajtatja, akárcsak részben is a FIFA-, illetve UEFA által kiszabott pénzbüntetéseket a rendbontókon – mondta a Testnevelési Egyetem sportszociológusa.

Dóczi Tamás komoly előrelépésnek tartja az MLSZ részéről a rendbontó szurkolók tényleges kitiltását, és jó eséllyel remélhető, hogy ennek lesz hatása a jövőre nézve. Azzal együtt, hogy ez még mindig nem ugyanaz, mintha például anyagi felelősséget is vállalnia kellene a renitenseknek, mert miattuk lesznek zárt kapus mérkőzések, és ezáltal esik el komolyabb bevételtől az MLSZ is – tette hozzá a sportszociológus, megismételve, hogy az eddigi „semminél” mégiscsak keményebb ezért a mostani szankció.

A Testnevelési Egyetem munkatársa azt viszont biztosra veszi, ha az MLSZ-nek sikerül polgári peres úton behajtania, akár csak a töredékét is a FIFA- vagy UEFA-büntetéseknek, az már valódi elrettentő erejű cselekedet lehet, ami nyilván a szurkolókat komolyan fogja érinteni.

Hírdetés

Dóczi Tamás szerint sok magyar futballszurkoló várta-várja azt, hogy tényleg olyan felelősségre vonás legyen, aminek nyoma van, ami még akkor is igaz, ha egyébként sokan amellett érvelnek, hogy egy futballmérkőzésen több mindennek bele kellene férnie, mint mondjuk egy színházi előadáson. A szakember szerint azonban

nem kell nyelvészprofesszornak lenni ahhoz, hogy szét lehessen választani azt, hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem.

Emellett pedig a futball társadalmi szerepe szempontjából is fontosnak tartaná, hogy az ilyen eseteket szankcionálják.

A sportszociológus azt is biztosra veszi, hogy a balhézók a közösség miatt járnak mérkőzésekre, nem pedig feltétlen a futball miatt, így a közösségtől való elesés talán a legkomolyabb büntetés, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy ebben a közösségben ők a hangadók, számítanak, tiszteletet kapnak – magyarázta Dóczi Tamás.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »