Sportközgazdász: a Novak Djokovic-ügy komoly figyelmeztetés mindenkinek

Sportközgazdász: a Novak Djokovic-ügy komoly figyelmeztetés mindenkinek

Szabados Gábor úgy vélekedett, a szponzoroknak és a „népnek” is jó üzenet lenne, ha a teniszvilágsztár nyilvánosan vállalná a koronavírus elleni oltást, kérdés viszont, hogy célja-e ilyet üzenni.

Csökkent a koronavírus-oltással nem rendelkező sportolók értéke, és azzal, hogy az oltás már világszerte elérhető, egyre több sporteseményen meg is követelik majd azt a versenyzőktől – mondta el érdeklődésünkre Szabados Gábor sportközgazdász.

„Természetes, hogy csökkent az értékük, és úgy látszik, a jövőben komoly problémák elé fognak nézni. Nyilván mindenki értesült Novak Djokovic történetéről, nyugodtan mondhatjuk, hogy ő a legismertebb sportoló, aki nincs beoltva, de az Egyesült Államokban, Kanadában is vannak játékosok a négy nagy sportligából – amerikai futball, baseball, NHL, NBA -, akiknél ilyen problémák felmerültek, de kifejezetten az egyéni sportokból a teniszező az, aki kiemelkedik” – ecsetelte Szabados Gábor.

Hogy számít-e a szponzorok eltávolodására az ilyen esetekben, a sportközgazdász úgy vélekedett, ez lehetséges, több okból is.

„Jogi szempontból eleve

mondhatja a támogató, hogy a szponzorált sportoló kijelentései, viselkedése összhangban kell, hogy legyen a szponzor értékeivel, alapelveivel.

Hírdetés

Ha ez a magatartás az oltásellenesség a sportoló részéről, önmagában lehet indok. De gondolhatunk arra is, hogy a sportoló az oltatlansága miatt nem tud rajthoz állni versenyen, ettől eleve csökken az érték.”

Ennek hatására viszont változtathatnak magatartásukon a sportolók is.

„Biztos, hogy ez egy nagyon komoly figyelmeztetés mindenki számára, hogy a sportban egész egyszerűen muszáj lesz mindenkinek beoltatnia magát. A sportpályafutás folytatása múlik ezen” – tette hozzá Szabados Gábor.

Az azonban kérdés, hogy arcvesztéssel nem jár-e, ha Novak Djokovic feladja a maga küzdelmét, és beoltatja magát. A sportközgazdász így gondolkodik erről:

„Nem is arról beszélünk, hogy mit gondol a koronavírusról, az oltásról vagy a vakcinákról, hanem hogy ez

a változtatás arcvesztéssel jár; ez majdhogynem fontosabb is, mint az, hogy mit gondol

a dolgokról. És lett most egy nagyon komoly szurkolótábora is, elsősorban az oltásellenes csoportok körében látják benne a nép hősét, akit a szigorú hatóságok eltiltottak attól, hogy elinduljon az Australian Openen. Megfordulhat a fejében, hogy az imázsát tovább építse, a nimbuszát növelje. De azért azt gondolom, hogy nagyon pozitív lenne a nagy néptömegek számára, ha nyilvánosan felvállalná, hogy beoltatja magát. Egészen biztos, hogy ez a szponzoroknak is sokkal jobban tetszene, ők jellemzően oltáspártiak.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »