Sportbüszkeség Szárhegyen

Sportbüszkeség Szárhegyen

Akár az egyetemes magyar nemzet tagjaként Magyarország sportsikereinek örülünk, akár erdélyi magyarként, az itt született és világhírű sportolókká vált magyaroknak szurkolunk, van mire büszkének lennünk – állapították meg a Közép-Európai Sportakadémia hagyományos előadássorozatának 41. állomásán, a Szárhegyen hétvégén megrendezett Nemzetközi Sporttörténeti Konferencián. 

sporttorteneti_konferencia3_b

A község sportcsarnokának fogadótermében sokan hallgatták végig az előadókat, akik rámutattak: Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken és a többi elszakított magyar területen is számos neves sportoló született, aki olimpiai érmekig jutott.

Székelyföld is adott jó néhány érmest a sportvilágnak. Az előadássorozatokban a több sporttörténeti könyv szerzője, Kis János, illetve Csiki András megyei sportigazgató sorolta fel őket, ismertetve fontosabb eredményeiket, életpályájukat. Lőrincz Mártontól Molnár Endrén, Szabó Katalinon át Novák Edéig nyúlik a „dicsőséglista”, és persze nem feledkeztek meg a román ajkú, de Gyergyószentmiklóson naggyá lett Marius Urzicáról sem. Az imecsfalvi Kicsid Gábor kézilabdában, a topolyai Tóth Margit tekében jutott világbajnoki címig.

Érdekes volt a három délvidéki sportember, Vajda Attila, Domonkos Edvárd és Tripolszki Dalibor beszámolója is, akik biciklin járták meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Az élménybeszámolók valóban élményt jelentettek a hallgatóknak is. Ugyanakkor nemcsak a távolabbról érkezőknek, de a házigazda, szép számmal megjelent szárhegyi sportemberek számára is érdekes ismereteket hozott Györffy Zsolt előadása a község gazdag sportmúltjáról és jelenéről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »