Spontánabbá vált az utazás, a last minute váltotta fel a korai foglalásokat

Spontánabbá vált az utazás, a last minute váltotta fel a korai foglalásokat

Átalakította ugyan az üdülési szokásokat a koronavírus-világjárvány, de az utazni vágyók elmentek nyaralni, még ha többnyire inkább belföldön is.
Az üdülési csekkek nagyban hozzájárultak a belföldi turizmus újraindulásához, a szálláscsomagok ára átlagosan 20 százalékkal csökkent,  a last minute foglalások száma megduplázódott az idei nyári szezonban a tavalyi idényhez képest – vont mérleget a Travelminit.ro szállásfoglaló oldal. Mint a Krónikához eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák, a világjárvány miatt idén a nyári szezon egy hónap késéssel kezdődött, ellenben a szállásközvetítő portáljuk felületén a foglalások száma így is meghaladta a tavalyi mennyiséget.

A papír- és kártyaalapon kibocsátott üdülési csekkek jelentették a fő fizetőeszközt azoknál a foglalásoknál, amelyek hozzájárultak a belföldi turizmus újraindulásához.

Ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy az utazók elővigyázatosabban foglaltak, nagyjából 60 százalékuk idén előnyben részesítette a last minute, vagyis utolsó pillanatban foglalt szabadságokat, amelyeket akár az utolsó 48 órában foglaltak le az érkezéshez képest, ellentétben a tavalyi trendekkel, amikor időt szakítottak, hogy élvezhessék az early booking, vagyis korai foglalási ajánlatokat.

,,Meghúzzuk a vonalat ennek a »másfajta« szezonnak a végén, amely mindannyiunkat kimozdított a komfortzónánkból, és büszkék vagyunk a partnereinkre és arra, ahogy ezt a rendkívüli helyzetet együtt közösen kezeltük. Az a tény, hogy a szükségállapot alatt a Travelminit partnereinek száma 31 százalékkal nőtt, és így elérte az 5500 szállást a  felületen, és a foglalások országos szintű csökkenése ellenére mi meghaladtuk a tavalyi foglalásaink számát, azt bizonyítja, hogy sikerült ezt a krízist lehetőséggé kovácsolnunk” – idézi a közlemény Rigó Ferencet, a Travelminit alapítóját és ügyvezető igazgatóját.

Mint a dokumentum is emlékeztet, július–augusztus mostanáig általában a külföldi utazásokról szólt, az utazók pedig akár már egy évvel előre is foglaltak és fizettek annak érdekében, hogy kedvezményes árban részesülhessenek.

A világjárvány viszont többek között az utazók viselkedésén is változtatott, hiszen

Hírdetés

idén inkább a belföldi, last minute típusú foglalásokat részesítették előnyben.

A Travelminit.ro által közzétett statisztikák szerint az érkezés előtt 1, 2 vagy akár 14 nappal korábban véglegesített foglalások száma megduplázódott a 2020-as nyári szezonban az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendégek 75 százaléka az előlegfizetés nélküli vagy ingyen lemondható foglalást választotta 2020 július–augusztusában, ami 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. 

A közlemény szerint ugyanakkor az utazók nagy része tartózkodik a külföldi utazástól, nem ismerik annyira ennek mindennap változó feltételeit, így inkább a hazai, félreesőbb vagy kinti tevékenységek szempontjából kecsegtetőbb tájak meglátogatását választotta. Így

a Duna-delta és a hegyvidék foglalták el az első helyet a listán, míg a gyógyfürdők és a nagyvárosok meglátogatása a megelőző intézkedések miatt és az események, fesztiválok elhalasztása miatt visszaszorult.

Tavalyhoz képest a tengerpart iránti érdeklődés továbbra is változatlan a hazai utazóknak.  Az olyan előrejelzések ellenére, amelyek szerint a járvány utáni utazásokra többet fogunk fizetni, megnőnek a szállásárak, a túlélő szállások szeretnék mielőbb visszaszerezni és fedezni a járvány okozta károkat, a Travelminit.ro felületen elérhető szállások inkább a hosszú távon kedvező stratégiákat választották. Így egy 2 főre, 3 éjszakára szóló szálláscsomag átlagára az idei nyári szezonban 893 lej volt a tavalyi 1020 lejhez képest, ami több mint 20 százalékos csökkenést jelent. Az üdülési csekkekkel fizetett foglalások ára mindeközben csupán 6 százalékkal csökkent.

A Travelminit.ro oldalon amúgy a keresések és foglalások körülbelül 50 százalékkal nőttek 2020 nyári szezonjában a tavalyi azonos időszakhoz képest:

augusztusban 3,1 millió látogatót jegyzett a felület, ami 55 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Ez a növekedés az utazási tilalmakkal magyarázható, amelyek miatt sok utazó a belföldi turizmust választotta – húzza alá a közlemény.

Eszerint ugyanakkor a Travelminit felületén elérhető, a koronavírus megelőzésével kapcsolatos információk sokat segítettek az utazók döntésében, akik foglaláskor a Covid–19-szűrőt használták. A szűrő átfogóan több intézkedést is tartalmaz, mint például kézfertőtlenítő-adagoló elhelyezése, fertőtlenítőszőnyeg, személyzetet érintő óvintézkedések, a bejelentkezés vagy a fizetés folyamata, étkezési körülmények, takarítás professzionális fertőtlenítőszerekkel. A felületen szereplő szállások közül több mint 1400 szállás adott meg információkat arról, hogyan előzi meg a vírus terjedését, és több mint 11 300 értékelés is érkezett a felületre, miként tartották be a szállások a megelőző intézkedéseket, hogy mások is okulhassanak a tapasztalatokból.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »