Spitfire vadászgépet vezetett a 93 éves cseh veterán

Spitfire vadászgépet vezetett a 93 éves cseh veterán

Valóra vált egy 93 éves háborús veterán álma: Emil Bocek dandártábornok, az egykor a Brit Királyi Légierőnél (RAF) szolgáló utolsó cseh pilóták egyike egy Spitfire vadászgéppel szállt fel csütörtökön a londoni Biggin Hill-i Repülőtérről.

Nem egyedül vezette a kétüléses gépet, de a levegőben úgy fél órára átvette a botkormányt. “Fantasztikus volt, hogy annyi év után ismét repültem ezzel a géppel” – mondta Bocek, aki utoljára 71 éve szállt fel Spitfire-rel.

A veterán pilóta tavaly említette meg a cseh légierő egy rendezvényén, hogy szeretne még egyszer Spitfire-rel repülni. A kívánságot több szervezet, köztük a cseh hadsereg és a cseh Spitfire Klub összefogásával sikerült valóra váltani. Az előkészületek kilenc hónapot vettek igénybe. Az eseményre Libor Stefanik, a cseh légierő parancsnoka is ellátogatott.

Bocek a második világháborúban csatlakozott a brit légierőhöz. 17 évesen szökött el szülőhazájából, amelyet elfoglaltak a nácik. A Balkánon át Bejrútba, majd Nyugat-Európába jutott. Részt vett a franciaországi harcokban, és 1940 júliusában érkezett Nagy-Britanniába. Pilótaként akart szolgálni a brit légierőnél, de ezt az álmát csak 1944-ben tudta valóra váltani. A háború alatt 26 bevetésen vett részt.

Hazatérve, 1946-ban leszerelt a csehszlovák légierőtől, és motorjavító boltot nyitott egy barátjával. 2010-ben a legmagasabb rangú cseh állami kitüntetésben, a Fehér Oroszlán-rendben részesült. A Brit Királyi Légierő Szent György kápolnájában, a Biggin Hill-i Repülőtéren csütörtökön a prágai érsek mutatott be misét a nácik elleni harcban elesett pilótákért.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »