Spéder-ügy: az MSZP nagyon kíváncsi a felvételekre

Az MSZP azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyeket Spéder Zoltánnak, az FHB vezetőjének érdekeltségeinél tartott házkutatásokon foglaltak le sajtóhírek szerint.

Szakács László szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte biztosan nem a rendőrségtől származnak azok az információk, amelyek szerint vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetésekről készített hangfelvételeket találtak.

Az ellenzéki politikus úgy gondolja, a szivárogtatás Spéder Zoltánhoz vezethető vissza, aki így akarja megüzenni a „fideszes belháborúban”, hogy „van még néhány dolog a tarsolyában”.

Az MSZP képviselője kiemelte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány 2012 óta olyan döntéseket hoz, amelyek a magánkézben lévő FHB-t és Takarékbankot hozza kedvező helyzetbe a köztulajdonban álló takarékszövetkezetek, illetve a posta kárára. Példaként említette a postai pénzszállítás kiszervezését, amelyben szerinte Spéder Zoltán érdekeltségei úgy tettek szert a haszon 50 százalékára, hogy az ehhez szükséges befektetést az adófizetők pénzéből állták.

Szakács László felszólította a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, hogy tisztázza, milyen érdekeltsége van az FHB-ben, „Spéder Zoltán a magánbankára-e”.

Az ügy előzményei

Ismeretes, hogy – mint ahogy azt lapunk elsőként megírta – június 8-án a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak az FHB-bankcsoportnál és Spéder Zoltán egyes érdekeltségeinél, miután a rendőrség korábban csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

A hatóságok a házkutatások során vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeket is lefoglaltak. Az adathordozókon állítólag Orbán Viktorral és Rogán Antallal folytatott beszélgetések is szerepelnek.

Információink szerint péntek reggel ellenzéki kezdeményezésre összeül a nemzetbiztonsági bizottság, ahol a képviselők tájékoztatást várnak a Spéder-ügyben. A DK azt szeretné, ha a testület meghallgatná a lefoglalt hangfelvételeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »