Spéder lakásán is jártak a rendőrök

Továbbra is összehangoltnak látszó események zajlanak Spéder Zoltán üzleti birodalma körül – írja a Figyelő. A lap úgy tudja, már a nagyvállalkozó házában is kutakodtak a rendőrök.

Nemcsak a Magyar Postánál és az FHB Banknál – ahol iratokat foglaltak le –, hanem még Spéder Zoltán budai lakásán is házkutatást tartottak a rendőrök, írja a Figyelő.

A lap információi szerint három egymástól részben elkülönülő, részben összefüggő ügyben folyik nyomozás, melyeknél a gyanú szerint az állam rosszul, az FHB jól járt:

miként vett 49 százalékot a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bankban 28,5 milliárd forintért, hogyan adta el a posta pénzszállító cégének egy részét, miként osztozkodott az FHB és a posta a Díjbeszedő-csoport érdekeltségein.

Érdekesség, hogy a nyomozás nem hűtlen kezelés, hanem csalás gyanújával indult, ami folytán nem annyira az állami oldalát firtatják az üzleteknek, hanem azt, hogy a döntéshozókat félrevezethették hamis adatokkal. Emellett adóvizsgálat zajlik a szintén a nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó CEMP médiacsoportnál is, amely az Index.hu kiadója.

Betelt a pohár

A hetilap úgy tudja, Csányi Sándor a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra való kiutazása előtt személyesen találkozott Spéderrel, és megbeszélést folytatott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki korábban egyébként Spéder barátjának nevezte magát. Így felmerült az is, hogy a Spédert ért támadások tulajdonképpen a miniszter ellen irányulnak, de a Figyelő szerint ez nem így van, sőt, pont ő dolgozik a szövetkezeti szektor új irányítási koncepcióján.

A támadások alapja az lehet, hogy Spéder állítólag visszaélt a kapott „jogosítványokkal”, és több, anyagi természetű ügy adódott össze, így a kormánynál „betelt a pohár”. Bár vetélytársai érdekeltek Spéderék meggyengülésében, de a lap szerint ők is túlzásnak tartják az ilyenfajta fellépést.

A Figyelő forrásai  „kifejezetten rémisztőnek tartották a lejárató médiakampány alacsony minőségét, a támadás intenzitását, illetve azt, hogy egy kormányzati felkérésre, törvényi és testületi felhatalmazással dolgozó bankárt ennyire el lehet intézni”. De úgy gondolják, az ügy lassan elhalkul majd.

Elfogyott a levegő

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják.

A parlament korábban sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt a Magyar Nemzeti Bank ugyanazon a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy még 2013-ban kibocsátott kötvény értékesítésével kapcsolatban. A jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »