Speciális regisztrációs pontokkal előznék meg a csehországi torlódásokat

Speciális regisztrációs pontokkal előznék meg a csehországi torlódásokat

Ideiglenes és mozgó regisztrációs helyeket létesít a CzechToll/SkyToll konzorcium a cseh közúti határátkelőkön, hogy ezzel is segítse a Csehországba tartó, de új regisztrációval és új fedélzeti műszerrel még nem rendelkező kamionosokat – közölték az új műholdas útdíjrendszert működtető CzechToll/SkyToll konzorcium képviselői csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón. A kamionsorok mellett speciális regisztrációs kocsik is mozogni fognak.

A rendkívüli intézkedésekre azért van szükség, mert a december 1-jén életbe lépő új cseh műholdas útdíjrendszerbe

eddig csak 234 ezer tehergépkocsit regisztráltak be az üzemeltetőik, ami a várt 458 ezer autónak mindössze 51 százaléka.

A CzechToll/SkyToll ezért biztosra veszi, hogy december elsejével a cseh határokon hosszú várakozásokra, akár néhány tízkilométeres kamionsorokra kell számítani.

Hírdetés

A héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a nagy szállító cégek 197 ezer autót regisztráltak, ez mintegy 30 százalékos növekedés egy korábbi összesítéshez képest. A problémát elsősorban a kisebb szállító cégek okozzák, amelyek eddig 37 ezer kocsit regisztráltak, ami a vártnak csak mintegy 12 százaléka.

A legnagyobb fennakadások a szlovák-cseh határt Lanžhotnál átszelő autópályán várhatóak,

ezt az útvonalat a magyarok is gyakran használják. Itt a CzechToll szlovák partnere, a SkyToll biztosítja a szolgáltatásokat. A társaság által kidolgozott modell szerint Lanžhotnál december elején akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak. A speciális regisztrációs pontok ezt jelentősen csökkenthetik.

Csehországban 2010-től mostanáig az osztrák Kapsch társaság üzemeltette az elektronikus útdíjrendszert, amely a 3,5 tonnánál nagyobb autókra vonatkozik. Az új rendszert a CzechToll/SkyToll cseh-szlovák konzorcium fogja működtetni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »