Spárgát termelnek a napelemes üvegházban

Spárgát termelnek a napelemes üvegházban

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A megújuló energiával működő létesítményeket fejlesztő francia Tenergie 2017 áprilisában telepítette az első olyan fotovoltaikus üvegházát, amely saját oltalom alatt álló Tenairlux technológiájával működik, a helyszín Mallemort, Franciaország déli részének Bouches-du-Rhône régiója volt. Az erőművet 265 W-os panelekkel építették meg, és 2,1 MW kapacitást telepítettek. „Négy évvel ennek a 33 000 m² alapterületű üvegháznak a telepítését követően a kapott visszajelzés pozitív, az első zöld spárga termesztéssel folyó évben hektáronként négy tonna hozamot jeleztek Provence-ből. Ezelőtt az első három évben vegyes termesztés folyt, többek között cukkini, fehérrépa [és] édesburgonya termesztésével és 3,1 GWh zöld elektromos áram előállításával, amely 700 háztartás fogyasztásával egyenértékű, a fűtést nem számítva” – írta a vállalat részletes jelentésében.

A várakozások szerint 2022-re a várható mezőgazdasági hozam hektáronként kilenc tonnára növekszik. „A projekt kezdete óta közösen állítottuk össze a specifikációt Laurent Chabert-vel, aki piaci termelő és a Domaine Saint Vincent nevű családi borászat vezetője, így az eszköz teljes mértékben eleget tesz az elvárásainak” – magyarázta Nicolas Jeuffrain, a Tenergie elnöke. „A napelem modulok innovatív elhelyezésének köszönhetően kifejezetten hatékony és innovatív, és ez a testre szabott megoldás egyértelműen kedvezőbb szórt fényt, jobb szellőzést és egységesebb hőmérsékletet tesz lehetővé. Ez az üvegház koncepció többek között azzal az előnnyel jár, hogy a napelem modulok telepítése lehetővé teszi a talajra vetett árnyék csökkentéséet (36% a hagyományos üvegház 52%-os aránya helyett).

Hírdetés

A fény jobb kihasználását a szűrés és a fényt szóró polikarbonát használatával érik el, így egységesebbé válik a talajra jutó fény. A nyitható tetőn alapuló szellőzési rendszer teljes méretű, motorral működtetett nyitásvezérléssel párosul, ahol a vezérlés a beltéri környezettől és a külső időjárási tényezőktől függ, és a beszámolók szerint pontos klímaszabályozást tesz lehetővé. „Egyrészt ez az első év, amikor spárgát termesztenek a Tenairlux üvegházban, kiemelkedő minőségű terméket sikerült előállítanunk” – mondta Chabert, és hozzátette, hogy a spárgaszedés idén április közepén fog befejeződni. „Másrészt a hatalmas volumennek és a rendkívül innovatív kialakításnak köszönhetően a szellőzés, a fényviszonyok és az üvegház hőmérséklete egyértelműen a kedvezőbb klímakezelésre optimalizált, de idő megtakarítást és jobb munkahelyi feltételeket is eredményez.”

A Tenergie három éven belül körülbelül 30 ilyen típusú üvegházat akar fejleszteni. Körülbelül tíz projekt tart jelenleg a fejlesztés szakaszában. A vállalat egyéb lehetséges szinergiákra is törekszik a mezőgazdaság területén, különösen az anaerob bontással kapcsolatos projekteknél. Mostanáig a Tenergie által üzemeltetett napelem erőművel 75%-a a mezőgazdaság világához kapcsolódik, például üvegházakhoz vagy mezőgazdasági épületek tetejének renoválásához. Franciaországban a Tenergie tulajdonában és üzemeltetésében egy több mint 1000 nap- és szélerőműből álló flotta működik, ezek telepített kapacitása 615 MW, írta az mnnsz.hu.

 

Kép: Tenergie


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »