Spanyolországban több mint hatvan párt indul

Több mint hatvan politikai párt indul a június 26-i spanyol parlamenti választásokon – derült ki a hivatalos állami közlönyből (BOE), amely kedden hozta nyilvánosságra a választási bizottságok által jóváhagyott jelöltek listáját. Így szavazni lehet például a Zéró megszorítások, vagy az Üres mandátumok nevű pártokra is, de a Halál a rendszerre vagy a Kalóz párt nevű formáció nem szerepel majd a szavazólapokon, mert nem gyűjtötte a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat.

 Az indulók közül csupán hat párt képviselteti magát az ország mind az 52 választókerületében. A spanyol belpolitikát az utóbbi időben meghatározó négy nagy erő:  a kormányzó konzervatív Néppárt (PP), a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá), amely együtt indul az Egyesült Baloldallal (IU), a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt. Mellettük pedig az Állatvédő Párt (PACMA) és a Zéró megszorítások – Zöld csoport.

A PACMA állatvédő akcióiról ismert, látványos és nagyszabású eseményekkel küzdenek az állatok szerepeltetése, szórakoztató célokra használása ellen, és szeretnék elérni a hagyományos bikaviadalok betiltását. Decemberben, a legutóbbi parlamenti választásokon közel kerültek ahhoz, hogy bejussanak a törvényhozásba, de végül nem sikerült átlépniük az 1 százalékos küszöböt.

A Zéró megszorítások – Zöld csoport is felbukkant már öt hónappal ezelőtt is az indulók sorában, akkor 30 ezer szavazatot szereztek. Azt ígérik, hogy a gazdasági válság utáni megszorító intézkedéseket megszüntetnék és lényegében visszacsinálnák. Újra alkalmaznák az elbocsátottakat, újraosztanák a javakat, mert szerintük a vagyon kevés kézben koncentrálódik, a minimálbért 1000 euróra emelnék, és fizetési plafont határoznának meg 10 ezer euróban.

Az induló pártok skálája rendkívül változatos. Az Üres mandátumok nevű formáció egyetlen, vállalt célja például, hogy a mandátum felvételét követően képviselői egyszer sem jelennek meg a parlamenti üléseken, szavazásokon. Ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, ami szerintük most is zajlik a spanyol törvényhozásban. “A politikusaink nem minket képviselnek” – állítja a párt a politikai elitről. Elképzelésüket decemberben körülbelül 10 ezren támogatták.

A szükséges támogatás hiányában nem tudott elindulni a választásokon a Kalóz párt, a Halál a rendszerre nevű politikai formáció, a Spanyolország Újjászületésének és Egységének Pártja (Prune), amely az egyetlen iszlám párt, valamint a La Falange, amely Francisco Franco tábornok fasiszta eszmeiségű pártjának utódja.

Június 26-án 350 kongresszusi és 208 szenátusi képviselői hely sorsa dől el a parlamenti választásokon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »