Spanyolországban, Németországban és Belgiumban működő propaganda- és toborzósejtet számoltak fel

Spanyolországban, Németországban és Belgiumban működő, szélsőséges propagandát terjesztő, toborzó és aktív iszlamista terroristasejtet számoltak fel a három ország hatóságai közös akciójukban, öt embert tartóztattak le – közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

A tárca közleménye szerint a “tökéletesen strukturált szervezetet alkotó” sejt tagjai közül Spanyolországban három, Németországban és Belgiumban egy-egy embert fogtak el, négyen spanyol állampolgárok, egy pedig marokkói.

A sejt az Islam en Espanol nevű, spanyol nyelvű csoportot hozta létre és működtette az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, amelyet több mint 32 ezren követtek, főként spanyol anyanyelvű felhasználók. A követők száma hetente körülbelül 500 érdeklődővel gyarapodott.

A csoportban vallásos, radikális elemekkel és megjegyzésekkel átszőtt szövegeket, üzeneteket, kommenteket publikáltak, dicsőítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosait és tetteit. Videofelvételeket, fényképeket tettek közzé, némelyiket különösen kegyetlen tartalommal.

A nyomozás megállapításai szerint a csoport terrortámadások elkövetésére próbált ösztönözni, lázított az IÁ ellenségeivel szemben, és nagyon tudatosan alkalmazta az információs terror néven ismert háborús taktikát.

Igyekeztek felkutatni és beszervezni a könnyen radikalizálható személyeket, publikációikat az adott ország és célcsoport – főként a fiatal muszlimok – tartalomfogyasztási szokásaihoz próbálták alakítani. Például a nyelvhasználatban is arra törekedtek, hogy az üzenetek őket érjék el – részletezte a belügyminisztérium.

A toborzás mellett a csoport abban is közreműködött, hogy a beszervezett tagok megkapják mindazokat az információkat, amelyek megkönnyítik eljutásukat  a konfliktuszónákban az Iszlám Állam által felügyelt területekre, ahol harcosokká képezhetik ki őket.

A spanyol belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta: a most megsemmisített csoport célja volt, ahogy az Iszlám Államé is, hogy megnyilvánulásaival állandó bizonytalanság érzetét keltse az emberekben, és ezzel destabilizálja a nyugati társadalmat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kiderült: ebben a pesti motelben laktak a terroristákVegyi fegyverekkel támadhatnak a terroristák Európában

 

 

Rovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, terrorizmus, Spanyolország, Németország, Belgium, propagandaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »