Spanyolország már jelezte igényét Gibraltárra

Spanyolország már jelezte igényét Gibraltárra

Spanyolország külügyminisztere Jose Manuel Garcia-Margallo kijelentette, hogy nem szeretnék, ha Gibraltár részt venne az EU-ból történő kiválásról folyó tárgyalásokon.

 

A Spanyolország déli csücskében található kis félsziget 1713 óta Nagy-Britannia része, valamivel több mint 30 ezer lakosa van. Gibraltár (más néven „a Szikla”) érzékeny (gyújtó) pontja az angol-spanyol kapcsolatoknak.

 

„Ez teljes szemléletváltást idéz elő, ami hosszú ideje nem látott lehetőségeket nyit Gibraltár előtt. Remélem, hogy a kettős felügyelet – hogy egyértelműbb legyen, a spanyol zászló a Sziklán – közelebb van, mint valaha”, mondta a spanyol külügyminiszter.

 

Gibraltár szóvivője nem volt hajlandó a Brexittel kapcsolatban nyilatkozni. A helyiek 99 százaléka egy korábbi népszavazáson már elutasította a spanyol-angol kettős felügyeletet.

 

A helyzetet azonban a Brexit megváltoztatta, mivel a gibraltáriak alapvetően az EU-tagság mellett foglaltak állást. A lakosok többsége brit útlevéllel rendelkezik, de néhány ezer spanyol is tartózkodik a félszigeten.

 

Reuters.com

Nyitókép: ibn-tv.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »