Spanyolország búcsút mond az energiapazarlásnak, szigorú intézkedéseket vezetett be az Oroszországtól való függés csökkentésére

Spanyolország búcsút mond az energiapazarlásnak, szigorú intézkedéseket vezetett be az Oroszországtól való függés csökkentésére

Ezentúl a spanyolországi irodák, üzletek és vendéglátó-ipari egységek nyáron nem állíthatják 27 Celsius-fok alá a klímaberendezéseiket, télen pedig nem emelhetik 19 Celsius-fok fölé a fűtést – derült ki a hétfőn elfogadott új energiatakarékossági intézkedésekből.

Teresa Ribera spanyol ökológiai átalakításért felelős miniszter szerint az új intézkedések hatékonyságának növelése érdekében az üzletek ajtaját be kell zárni, a fűtési rendszereket pedig gyakrabban fogják ellenőrizni. Az energiatakarékossági intézkedések közé tartozik a kirakatok világításának 22 óra utáni lekapcsolása is. A közvilágítást az új intézkedések nem érintik.

A kormány annak érdekében fogadta el a törvényjavaslatot, hogy az ország gázfogyasztását 7%-kal csökkentsék, összhangban az Európai Unió legutóbbi, az orosz gáztól való függőséget csökkentő megállapodásokkal.

Hírdetés

Ribera elmondása szerint az intézkedések kezdetben 2023 novemberéig lesznek érvényben.

Pedro Sánchez miniszterelnök a múlt héten az alábbi szavakkal jelentette be az új csomagot: „Csak el kell menni egy bevásárlóközpontba, hogy rájöjjetek, a hőmérséklet túl alacsonyra van állítva“. A kormány állítása szerint az intézkedések nemcsak energiát takarítanak meg, hanem csökkentik a háztartások és a vállalkozások számláit is.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »