Spanyol bevándorlás a katalán válság után

Az enyhe tél és a katalán függetlenedés utáni belpolitikai káosz tovább súlyosbíthatja a Spanyolországra nehezedő migrációs nyomást.

Bevándorlási szempontokból a hűvösebb idő kedvezőbb az államhatárait megvédeni kívánó országoknak, főképp az olyan tengeri útvonalakkal rendelkező országoknak, mint Spanyolország. A következő hetekben jelentkező felmelegedés a migránsoknak igencsak, de a spanyol államnak kevésbé kedvez. A marokkói spanyol enklávéknál megduplázódott a határátlépési kísérletek száma.

A 2015-ben kezdődött bevándorlási válság – ami váratlanul érte a szárazföldi és vízi útvonalain nyitott, felkészületlen Európát – egyik embercsempészek és bevándorlók által használ folyosója a nyugat-mediterrán útvonal. Ezen keresztül marokkói, elefántcsontparti, guineai és más észak-nyugat afrikai országok állampolgárai akarnak a legközelebbi európai országba, Spanyolországba jutni.

Hírdetés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szóvivője, María Jesús Vega idén áprilisában tett nyilatkozata szerint Spanyolország emberi és anyagi források hiányábannem képes kezelni a bevándorlási helyzetet, amely főképp vízi útvonalakon nehezedik rá. Helyzetüket az enyhülő időjárás mellett a katalán függetlenedési próbálkozás sem segíti. A jelenleg erősen töredezett spanyol társadalom több erőforrást igényel, így a határvédelmi problémák háttérbe szorultak, pedig csak ezen az útvonalon idén január és szeptember között több mint 13 000 migránst regisztrált a Frontex.

Ez már most több mint a 2016-ban összesen ezen a tranzitvonalon elfogott bevándorlók száma annak ellenére, hogy Spanyolország már 2007-ben telepítette a SIVE néven ismert vízi útvonalakat figyelő, integrált védelmi rendszerét.

Tavaly csak decemberben több mint ezer illegális bevándorlót regisztrált a Frontex, ez meg többszöröződhet, a kialakul spanyol belpolitikai helyzet miatt. Ezt mutatja, hogy 2016 második negyedévéhez képest 115 százalékkal nőtt a Marokkó és Algéria irányából érkező migránsok száma a tengeren keresztül.

Az igazi kérdés, hogy ilyen körülmények között Spanyolország képes-e ellátni a határvédelmi feladatait, vagy a nyugat-mediterrán útvonal lesz újból a legkedvezőbb lehetőség az embercsempészek számára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »