S&P: kellemetlenül érintik a felvidéki gazdaságot az uniós embargótervek

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és Szlovákia költségvetési pozícióját.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű külső és hazai szlovák államadóság-kötelezettségek "A plusz/A-1" szintű – magasan elsőrendű – osztályzatait.

A cég a besorolási kilátás negatívra rontásához fűzött indoklásában közölte: véleménye szerint nehéz gazdasági helyzetet teremthet Szlovákiában az Európai Unió törekvése az elfordulásra az orosz nyersolaj- és földgázszállításoktól, tekintettel arra, hogy Szlovákia milyen nagy mértékben rá van utalva az orosz energiahordozókra.

Az S&P Global Ratings szerint ez a kockázat tetézi a cég azon várakozását, hogy a szlovák gazdaság komolyan megszenvedi az orosz-ukrán konfliktusból eredő másodlagos hatásokat is.

E hatások miatt a hitelminősítő 2,1 százalékra rontotta a szlovák hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzését a háború előtti prognózisában valószínűsített 4,7 százalékról.

Hírdetés

Az S&P Global Ratings kiemeli, hogy Szlovákia nyersolajszükségleteinek 95 százalékát, földgázigényének 85 százalékát Oroszországból szerzi be.

A cég szerint ha szükségessé válna a szlovákiai nyersolaj- és földgázellátás adagolása, az további lefelé ható kockázatokkal terhelné a szlovák gazdaság középtávú növekedési kilátásait.

Tekintettel arra az EU-törekvésre, amelynek célja az orosz szénhidrogén-szállításokkal szembeni függés csökkentése, és arra az uniós döntésre, amely az orosz nyersolaj importjának fokozatos megszüntetését célozza, a szlovák gazdaság megszenvedheti az alternatív ellátási források hiányát és a magas árakat, amelyek következménye végső soron alacsonyabb ütemű gazdasági növekedés lehet – áll az S&P Global Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint a nehéz gazdasági helyzet és a felgyorsult infláció nyomást gyakorol a költségvetés kiadási oldalára, és ez veszélybe sodorhatja a koronavírus-járvány utáni szlovák konszolidációs erőfeszítéseket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »