Sötétedés után nem ajánlott utcára menni

Sötétedés után nem ajánlott utcára menni

Egyre több a medvetámadás Székelyföldön. Tusnádfürdőn sötétedés után nem is ajánlott az utcákon sétálni a vadállatok miatt. A helyiek szerint az élelemhiány miatt mennek le a falvakba az állatok, ugyanis a Ceausescu-rezsim bukása után a medvék etetése is megszűnt az erdőkben, az élőhelyükhöz közel. Romániában korábban kilencezer barna medve élt, az uniós csatlakozáskor az ország azt vállalta, hogy legalább hatezret megtart a kihalás szélére került védett faj példányaiból.

A székelyföldi Szent Anna-tavat turisták ezrei keresik fel. A Ceausescu-diktatúra idején inkább csak a medvék nyomait láthatták a környéken túrázók, ma viszont akár fényes nappal is lehet vadállatot látni.

„Amikor megjelennek a beléptetőnél, mindenkinek meg van mondva, hogy vigyázat, medveveszély van, s ez medvelakta terület, mi vagyunk itt az idegenek, nem ők. Kevesen vagyunk, de próbálunk ott lenni mindenhol” – magyarázta Bara Tamás, a Szent Anna Rezervátum gondnoka.

Stábunkat is felvilágosította a gondnok a medveveszélyről, arra azonban mi sem számítottunk, hogy néhány kilométer után az úttest közepén találkozunk két megtermett boccsal, akik még az autó zajától sem riadnak meg. A kíváncsi állatok még az autóra is felmásztak.

A Szent Anna-tótól harminc kilométerre fekvő Tusnádfürdőn már nem ilyen barátságosak a medvék, házőrző kutyát és bármilyen más háziállatot is megölnek. Legutóbb 10 kecskével végeztek, de az is megtörtént, hogy házakba törtek be éjszaka, és emberre támadtak.  A helyiek szerint mindennek nemcsak a túlszaporulat az oka, hanem az is, hogy míg a Ceausescu-rezsim idején élőhelyükhöz közel, az erdőkben hetente etették a medvéket, ez mára megszűnt.

„Ezelőtt a medvéknek adtak élelmet, a hegyekbe kivitték, voltak medvetanyák, ahol etették őket, most ezt nem csinálják, s azért vannak elszaporodva, s jönnek be kényszerből, hogy legyen, amit egyenek” – mondta Péterfi János tusnádfürdői lakos.

A helybéliek azt mondják, este tíz óra után, amikor besötétedett, nem tanácsos Tusnádfürdő utcáin sétálni, a medveveszélyt egyébként mindenhol táblák is jelzik. Az önkormányzat medvebiztos szemeteskonténereket is vásárolt, hogy leszoktassák a kukázásról a vadállatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »