Sötét jövőképet fest a Kövér László vezette tanács

Sötét jövőképet fest a Kövér László vezette tanács

Sötét jövőkép olvasható ki a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jelentéséből, amelyet a közeljövőben tárgyal a parlament. Az egészségügyre kevés a pénz, az oktatás színvonala pedig folyamatosan romlik.

Elvándorlás, romló egészségügy, gyengülő oktatás, csökkenő befektetések. Címszavakban ez a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács első jelentése, amelyet nemrég terjesztettek a parlament elé. A dokumentum a 2013-as, 2014-es évekre vonatkozik.

„Ez önmagában egy nagy dolog az Országgyűlés életében, ahol számos szakterület bizottságai tevékenykednek, és azok véleményéből áll össze egy szakmai szakpolitikai kérdésben az Országgyűlés álláspontja, hogy elfogadták, hogy a fenntartható fejlődés keretstratégia az környezeti, társadalmi és gazdasági keretrendszerben gondolkodik, és a gazdaság a harmadik eleme ennek a fenntarthatósági rendszernek. Tehát a gazdaság van az emberért és közösségért, ha úgy tetszik, társadalomért az országért, és nem fordítva” – fejtette ki Bencsik János, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja.

A jelentés szerint a közbeszerzésekben gyakori a kartellezés, magyarán a pályázók egyeztetnek egymással, mielőtt árajánlatot tesznek. A dokumentum szerint az egészségügyben kevés a pénz, a közoktatás színvonala pedig az uniós átlag alatti. „Kijelentjük, hogy növelni kell az arányt, akkor végső soron a döntéshozóknak kötelessége, hogy mérlegeljék ezt a lehetőséget, remélem hogy pozitívan fogják mérlegelni” – mondta Náray-Szabó Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke.

A környezetvédők a megelőzésre helyeznék a súlyt. „A legfontosabb paradigmaváltás az lenne, hogy a tüneti kezelés után próbáljuk megelőzni a keletkező környezeti szennyezést. A vörösiszap-tározóknál is látható, hogy utána már nagyon nehéz volt bármit tenni, de előtte nagyon sokat lehetett volna, úgyhogy a környezetvédelmi, természetvédelmi intézményrendszer megerősítése ebből a megelőzési szempontból is nagyon fontos feladat” – mondta Tömöri Balázs Greenpeace-aktivista.

A jelentést a következő hetekben tárgyalja az Országgyűlés. „Ez az Országgyűlésnek egy olyan speciális intézménye, amely a négyéves kereteken túlmenően az Országgyűlés elnöke által vezetetten, de számos civil szervezet, tudományos szakértő részvételével hosszú távú tervezésben érdekelt és erre vonatkozó prognózisokat ad. Azt gondolom, hogy rendkívül fontos, hogy ezeket kellően komolyan vegyük” – vélekedett Szabó Marcel, az Ombudsmani Hivatal jövő nemzedékek szószólója.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke a házelnök, azaz Kövér László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »