Sosem volt ilyen alacsony a kenyérfogyasztás Szlovákiában

Sosem volt ilyen alacsony a kenyérfogyasztás Szlovákiában

Az egy főre eső szlovákiai kenyérfogyasztás még sosem volt olyan alacsony, mint most. Csak az elmúlt tíz évben legalább 5 százalékkal esett vissza a kenyér kereslete.

Sokkal markánsabb a csökkenés mértéke, ha korábbi adatokat veszünk alapul. A Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint 2018-ban egy ember 34,5 kilogramm kenyeret fogyasztott egy évben, miközben 2000-ben még 50 kilogrammot.

Hospodárske Noviny gazdasági lap csütörtöki beszámolója szerint a szakértők a fogyasztás csökkenését részben az étkezésben megjelenő új trendekkel, részben a pékáruk korábbinál jóval sokrétűbb kínálatával részben pedig a lakosság vásárlóerejének növekedésével magyarázzák.

Ezt alátámasztja az is, hogy a búzaalapú pékáruk (ez a kategória nem tartalmazza a kenyeret) fogyasztása egyébként évről évre magasabb. A nyolcvanas évek végén mért évi 22 kilogrammról 2018-ban 30 kiogrammra nőtt az egy főre eső fogyasztásuk.

Hírdetés

Az egykori napi fogyasztás részét képező kenyér tehát kezdi elveszteni azt a státuszt, amellyel korábban rendelkezett, miközben a pékáruk egyéb fajtái előtérbe kerülnek.

A kenyér keresletére negatívan hatnak a rossz minőségű üzleti kenyerekről szóló hírek és álhírek is. Annak ellenére, hogy a kenyér szénhidrátokban gazdag és viszonylag fehérjedús táplálékként az egyik legfontosabb része napi energiabevitelnek.

Fogyasztói szemmel a trendek átalakulásán kívül azért más okokat is felsorolhatunk. A helyi kispékségek nagy része eltűnt, az egyenesen a sütőből érkező, meleg nagy kenyereket jórészt felváltották az előrecsomagolt és szeletelt kenyerek. A nagy kiskereskedelmi láncok ugyan saját pékségeikben, helyben sütik a pékáruk egy részét, ám egyúttal rengeteg alternatívát is kínálnak a vásárlóknak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy megmaradt hazai pékségekre már jó ideje rájár a rúd. A kiskereskedelmi láncok a piaci súlyukkal visszaélve egyre lejjebb nyomják a felvásárlási árakat, miközben a pékségek kiadása (energia, bérek) egyre magasabbak. Ilyen körülmények mellett nem marad pénzt arra, hogy a pékségek átalakítsák sütödéiket a mai fogyasztói elvárásokhoz igazítva.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »