Sosem látott képekkel és videókkal emlékezhetünk '56-ra

A Blinken OSA Archívum a Petőfi Kör vitáinak újraindításával, diák- és tanárpályázatokkal, szabadon, ingyenesen elérhető és felhasználható digitális gyűjteménnyel, valamint más programokkal vesz részt az 1956-os forradalom 60. évfordulójának megünneplésében és az akkori események mának szóló üzeneteiről szóló társadalmi párbeszédben – mondta Rév István, az archívum igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Petőfi Kör 2016 – Márciusban újrakezdjük címmel indul újra az a vitasorozat, amely hat évtizede a forradalom egyik előzménye volt. A mai programsorozat Magyarország aktuális társadalmi kérdéseit tűzi napirendre különböző nézőpontokból.

Az első rendezvény az első Petőfi körös vita 60. évfordulóján, március 17-én lesz, azután – a nyári szünetet leszámítva – minden hónapban egy vitát tartanak, az utolsó november 4-én lesz.

Az első rendezvényen a szabadság kérdéskörét vitatják meg a felkért előadók, köztük Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának dékánja és Dénes Balázs jogvédő, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábbi vezetője. A vitasorozat témái között lesz még az igazságtalanság és egyenlőtlenség, a hazaszeretet és szolidaritás, az autonómia és önrendelkezés, továbbá a korrupció.

Rév István kiemelte: a rendezvénysorozat célja nem elsősorban a kormány kritikája, hanem a szembenézés a társadalom helyzetével. „Nem üres, formális megemlékezéseket szeretnénk szervezni, hanem közös gondolkodást a közös történelmi örökségről és jelenről. Reméljük, a viták nyomán értelmes párbeszéd indulhat el a jelenlegi, megkerülhetetlen kérdésekről, és megjeleníthetők a hatalommal szembeni békés, demokratikus alternatívák” – fejtette ki az archívum vezetője.

A rendezvénysorozatnak az ELTE Társadalomtudományi Kara ad otthont. Örkény Antal szociológus, a kar oktatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: tapasztalatai szerint az egyetemistáknak alig van történelmi emlékezetük, és a nagy történelmi dilemmák sem foglalkoztatják őket, ezért is szükségesek az ilyen diskurzusok.

„Ne csak emlékezzenek a fiatalok, de kezdjenek el gondolkodni is arról, hogy 1956 eszméi mit jelenthetnek ma” – tette hozzá Örkény Antal.

Rév István elmondta: a Blinken OSA Archívum szabadon és ingyenesen elérhetővé teszi digitális gyűjteményét, amelyben eddig nem látott, elveszettnek hitt gyűjteményekbe kínál betekintést, hogy hiteles dokumentumok alapján váljon megérthetővé, továbbgondolhatóvá a forradalom tanulsága. A digitalizált dokumentumok között szerepel egy 47 perces, a Belügyminisztérium által 1956-os felvételekből nem sokkal később snittenként összeállított film.

A gyűjteményben megtalálhatók még a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió 1956-os hangfelvételei, iratai és jelentései, a Fortepan csaknem ezer képből álló 1956-os fényképgyűjteménye, Zwack Péter 1956-os sajtóarchívuma, a CIA forradalommal kapcsolatos anyagai, az ENSZ magyar kérdéssel foglalkozó különbizottságának dokumentumai, valamint a Columbia Egyetem magyar menekültekkel készült sok ezer oldalnyi interjúi.

Az archívum a www.1956.osaarchivum.org címen érhető el.

A szabadon felhasználható gyűjteményre alapozva az archívum nyilvános programokat indít. A Ki kicsoda ’56-ban elnevezésű projekt Facebook-oldalán fényképeket és lassított filmfelvételeket tesznek közzé abban a reményben, hogy sokan lesznek, akik felismerik rokonaikat, ismerőseiket vagy éppen saját magukat a hatvan évvel ezelőtti helyszíneken.

Egy másik programban tízmillió forintos díjazással diákpályázat indul, húszévesnél fiatalabbak jelentkezését várják, akik az archívum digitális gyűjteményeinek felhasználásával, a digitális technológia és okos eszközök segítségével érdekes, egyéni módon tudják 1956 történetét újszerű vizualizációs megoldásokkal, különleges szoftveres applikációkkal, játékok fejlesztésével bemutatni.

A történelemtanároknak szóló pályázat célja, hogy elsődleges források felhasználásával készüljenek a diákoknak érthető és átélhető feldolgozások, prezentációk, iskolai megemlékezések forgatókönyvei és más alkotások a forradalomról.

A Blinken OSA Archívum programsorozatának része egy elveszettnek hitt 1956-os menekültdokumentáció hozzáférhetővé tétele. A forradalom után mintegy kétszázezer menekült hagyta el az országot. Az archívum célja, hogy a menekültek szétszóródott kulturális örökségét digitális archívumba rendezze és ennek első eredményeit a forradalom 60. évfordulója alkalmából bemutassa.

A programsorozatot Donald Blinken egykori budapesti amerikai nagykövet és magyar származású, menekült felesége, Vera Blinken több tíz milliós adományából finanszírozzák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »