Sorstragédiák és korrajz – Csinta Samu új könyvét mutatják be Szentgyörgyön

Sorstragédiák és korrajz – Csinta Samu új könyvét mutatják be Szentgyörgyön

Csinta Samu Plakátballada – Mikós diákok 1975-ös „forradalma” című tényregényét mutatják be a Szent György Napok kulturális hetén, a rendezvényre pénteken 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban kerül sor. 

palakb_b

Csinta Samu újságíró a nagy sikerű, Erdély újranemesítői című, erdélyi arisztokratasorsokat felelevenítő kötete után egy évvel rukkol elő újabb alkotással.

A szerző megfogalmazása szerint a Plakátballada egy negyvenéves sepsiszentgyörgyi történetet elevenít fel. 1975 novemberében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium néhány diákja „Harcoljunk Erdélyért, míg nem késő!” szövegű plakátokat ragasztott ki a város forgalmas pontjain, hogy felrázzák a közvéleményt. A plakátokat néhány óra alatt leszedték a belbiztonságiak, ám a „mikós szellemiséget a ceauşescui időkbe is átörökítő diákok leckét adtak nemzetféltésből, áldozatvállalásból”, vallja a szerző.

Csinta Samu lapunknak elmondta, a diákok tette csak azért nem vont maga után börtönbüntetést, mert éppen akkor kemény presztízsharc dúlt a frissen kinevezett megyei első titkár, Nagy Ferdinánd és Ioan Hancheş szekusparancsnok között – végül a történetet a megyében tartották, diákcsínyként határozták meg. Bár ezzel a fiatalok „megúszták”, további sorsukat végigkísérte a megtorlás, meghatározatlan időre kizárták őket az ország valamennyi középiskolájából, viselték a „bélyeget”, többük élete sorstragédiába torkollt. A kötetben három főszereplő emlékeiből áll össze a történet, a beszélgetések során kirajzolódnak a szervezkedés mozzanatai, a családi hátterek.

„Ahogy kezdtem jobban megismerni a történetet, egyre inkább szükségét éreztem, hogy felvázoljam az akkori Sepsiszentgyörgyöt is, összerakjam a díszletet, hogy érthetővé váljanak a diákok indítékai” – mondta Csinta Samu, aki abban bízik, sikerült ezt a nagyon szerteágazó, sok ecsetvonásból álló képet megrajzolnia, hiszen, mint mondta, nem talált két embert, akik egyformán emlékeznének a hetvenes évek Sepsiszentgyörgyére.

„Úgy érzem, kerek lett a történet, nemcsak a sepsiszentgyörgyiek számára dekódolható és értelmezhető, hanem a korrajz révén mindenki számára érthető és élvezhető” – tette hozzá. A könyvvel első ízben természetesen Sepsiszentgyörgyön találkozhatnak az olvasók, a bemutatón a főszereplők, megszólalók többsége is jelen lesz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »