Soros összeurópai adóemeléssel enyhítené a migrációs válságot

Harminc milliárd euróra teszi a migrációs válság európai uniós költségeit Soros György, az üzletember a források előteremtéséhez agrártámogatások és kohéziós pénzek csökkentését és összeurópai benzinadó kivetését is szükségesnek tarja.

„Az Európai Uniónak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez, az elégtelen fellépés következményei azonban ennél is költségesebbek, a krízis ugyanis egzisztenciális fenyegetést jelent az európai integráció számára” – figyelmeztetett a magyar származású amerikai üzletember csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Parlament költségvetési, külügyi, fejlesztési, valamint belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán kiemelte: a közös menekültpolitika kialakításához jelenleg nincs meg a kellő bizalom az EU-ban, azt hosszú és fáradságos munkával újra kell építeni, ennek viszont a „pénzügyi források fájó hiányának” kezelésével kell kezdődnie. Mint mondta, az uniós intézményeknek minden elérhető forrást meg kell mozgatniuk, az EU ugyanis nem élheti túl a válságot a jelenlegi költségvetéssel. Szerinte az erőfeszítések finanszírozására hosszú távon új adókat kell kivetni, rövid távon pedig a fel nem használt alapokat kellene alkalmazni.

A nagybefektető a menekültválság költségvetési hatásairól szóló ülésen megjegyezte, a közös agrárpolitika 38, a kohéziós támogatások pedig 32 százalékát teszik ki az EU összköltségvetésének, és szerinte ezeket jelentősen csökkenteni kellene. Úgy vélekedett, az uniós agrártámogatási rendszernek elhibázott az egész koncepciója, és a kohéziós politikának is megvannak a maga negatív hatásai. Az unió saját forrásainak létrehozása kapcsán Soros kijelentette, jónak tartja a páneurópai benzinadó ötletét, amelynek kivetésére a német pénzügyminiszter tett javaslatot a menekültválság megfelelő kezelése érdekében.

A milliárdos a hitelfelvételt is járható útnak tartja. „Mikor kellene bevetni az EU lehető legmagasabb szintű, „AAA” adósbesorolását, ha nem akkor, amikor az EU-t halálos veszély fenyegeti?” – idézte az MTI Soros Györgyöt, aki szerint Angela Merkel német kancellár erkölcsi bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor megnyitotta Németország határait a menekültek előtt, ez a döntés azonban sajnos nem volt kellőképpen átgondolt, nem számoltak azzal, hogy az ösztönző hatást gyakorol majd az illegális bevándorlásra.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító múlt csütörtöki népszavazás kapcsán a milliárdos arról számolt be, hogy az első reakciók után már nem tartja elkerülhetetlennek az EU szétesését. Mint mondta, „be kell látni a saját hibákat is, lehetőségként kell megragadni a Brexitet, amelynek nyomán újra ki kell találni az Európai Uniót”.

Soros javaslatait máris heves bírálatok érik. Lázár János, a budapesti Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: az amerikai üzletember közvetlenül is a színpadra lépve, „magyarellenes” javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az „iparszerű” bevándorlást. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő úgy vélekedett, Soros Közép-Európa jövője szempontjából elképesztő változásokat sürget, javaslata véget vetne a régió felzárkóztatásának.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »