Soros miatt szigorítják a kanadai választási törvényt

Módosítaná a választási törvényt Kanada annak érdekében, hogy a külföldi finanszírozás ne játszhasson közvetlen vagy közvetett szerepet a választásokban – értesült az origo.hu. Mint arról a portál is beszámolt korábban, törvénytelen módon avatkozott be a konzervatívok vereségét hozó, 2015-ös kanadai választásba egy Soros Györgyhöz köthető szervezet. Az ellenzék a törvénytelenségek kivizsgálását sürgette. Az amerikai tőzsdespekuláns nemcsak a kanadai belpolitikába, hanem a magyarba és a térségbeli országokéba is rendkívül gyakran beavatkozik – írják.

Bár az Országgyűlés már több mint egy hete elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, a kedélyek továbbra sem csitulnak. A Soros György által finanszírozott hazai szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek – olvasható az origo.hu-n.

Mint írják, emlékezetes, hogy hatalmas felháborodás övezte a bejelentést, miszerint a kormány a Nemzeti Konzultáció eredményeire alapozva a törvény erejével kíván fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen.

Baloldal-Jobbik összefogás Soros érdekében

A teljes hazai baloldal a Jobbikkal karöltve tiltakozott, a kórushoz csatlakoztak az ilyenkor elmaradhatatlan, hivatásos külföldi aggodalmaskodók is – írja a hírportál.

Az Európa Tanács közleményében úgy fogalmazott, hogy „azt a gyanúsítást elfogadhatatlannak tartja, hogy a civil szervezetek külföldi érdekcsoportokat szolgálnak, és veszélyeztethetik egy ország nemzetbiztonságát és szuverenitását pusztán azzal, hogy évente egy bizonyos összegnél nagyobb külföldi támogatást kapnak”. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését, míg a Magyarországról szóló áprilisi EP-vitában a liberális Guy Verhofstadt még könyvégetést is vizionált Magyarországgal kapcsolatban.

Kiszűrné a külföldi befolyást Kanada

Most azonban érdekes módon mélyen hallgatnak, pedig ismét „veszélyben van” a demokrácia. Hallgatásuk oka valószínűleg az – olvasható az Origón –, hogy még maguk sem dolgozták fel a hírt: a liberális mintaállam Kanadában felmerült, hogy módosítanák a választási törvényt annak érdekében, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott „harmadik felek” (olyan személy, vagy csoport, aki, vagy amely nem jelölt vagy nem párt/helyi pártszervezet) vagyis a civil szervezetek politikai tevékenységét.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »