Soron kívüli ellenőrzés lesz a budapesti repülőtéren

A kormány döntött: valamennyi érintett szervezet bevonásával soron kívül biztonsági ellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc repülőtéren – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kontrát Károly Török Zoltán dandártábornokkal, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetőjével a Légiközlekedés-védelmi Bizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatót.

Az államtitkár azt mondta, a bizottság soros ülésének napirendjét kiegészítették az isztambuli Kemal Atatürk repülőtéren végrehajtott terrortámadás utáni helyzet elemzésével, és a bizottság megfogalmazta észrevételeit, javaslatait, hogy az utasok és repülők biztonsága „továbbra is teljes mértékben biztosított legyen”. Megjegyezte, hogy Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikájának egyik következményeként a terrorfenyegetettség napi szinten jelen van Európában.

Szigorúbb szűrési rendszer

Török Zoltán dandártábornok a sajtótájékoztatón azt mondta, 2013-ban ellenőrizte az Európai Bizottság a Liszt Ferenc repülőtér biztonságát, és megállapították, hogy az uniós normáknak mindenben megfelel.

A repülőtér biztonságos volt 2013-ban, és azóta is biztonságos – szögezte le, hozzátéve: mindent megtesznek azért, hogy ezt a biztonságot fenntartsák. Ennek érdekében heti rendszerességgel végeznek ellenőrzéseket, auditokat, ahol a biztonsági rendszereket ellenőrzik, tesztelik, hogy megfelelnek-e az uniós normáknak és az objektív biztonsági követelményeknek.

Az ellenőrzés kiterjed a beléptetésre, a szűrésre, az utasbiztonsági rendszerekre. Török Zoltán hangsúlyozta: a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy ezt a biztonsági szintet fenntartsák.

Mint mondta, az elmúlt időszak merényletei miatt szigorították a biztonsági szűrési rendszert, az utasokat a megérkezéstől a távozásig fokozottan figyelik, és profilalkotással szűrik ki azokat, akik valamilyen veszélyforrást jelentenek. Fokozottan figyelnek az elhagyott csomagokra is.

Hozzátette: szigorították a biztonsági átvizsgálásokat is, ezek „sokkal komolyabb odafigyeléssel történnek”, hogy valamennyi kockázati tényezőt felfedjék.

A repülőtérre kiérkezve nem minden biztonsági rendszert látnak az utasok, azok „jelentős része operatív módon történik” – emelte ki.

Az isztambuli nemzetközi repülőtéren kedd este öngyilkos támadásokat hajtottak végre, amelyekben 41-en meghaltak, több mint kétszázan megsérültek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »