Soós Zoltán az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje

Soós Zoltán az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje

Soós Zoltánt, a Maros Megyei Múzeum igazgatóját indítja a 2020-as marosvásárhelyi polgármester-választáson az RMDSZ. A jelölésről a szövetség megyei küldöttgyűlése döntött egyhangúlag csütörtökön. Soós Zoltán így négy év elteltével ismét versenybe száll az elöljárói székért.
„Ezúton hivatalosan is bejelentem, hogy 2020-ban ismét jelöltként fogok megmértékezni a marosvásárhelyi polgármester-választásokon. A marosvásárhelyi változásért. Ma a megyei RMDSZ küldöttgyűlése egyöntetű szavazatával is megerősítette, hogy Marosvásárhely fontos és támogat” – közölte Soós Zoltán csütörtökön Facebook-oldalán.

A múzeumigazgató szerint mivel „nem pusztán váltást, hanem rendszerváltást” tűzött ki célul, tisztában van vele, hogy minden politikai és civil szervezet támogatására szükség van.

Ennek érdekében mindenkit várok, hogy csatlakozzon Marosvásárhely új jövőjének építéséhez. Csak közösen tudjuk leváltani Dorin Floreát. A legfontosabb cél azonban az, hogy városunk mindenki számára élhető és vonzó legyen” – fogalmazott bejegyzésében Soós Zoltán, aki köszönetet mondott az RMDSZ bizalmáért, „és megelőlegezett köszönet a közmegegyezésért, az összefogásért”.

A múzeumigazgató a 2016-os önkormányzati választásokon is polgármesterjelölt volt, ám akkor előválasztás eredményeként szállt versenybe:

a magyarság „belső megmérettetésén” az RMDSZ jelöltjeként (a voksok 62,3 százalékát begyűjtve) maga mögé utasította Portik Vilmost, az Erdélyi Magyar Néppárt akkori megyei elnökét, illetve Barabás Miklóst, a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistáját.

Soós a 2016-os polgármester-választáson alig több mint 1700 szavazattal kapott kevesebbet, mint az „újrázó” Dorin Florea (a szavazatok 42,95 százaléka 40,23 ellenében). A múzeumigazgató ezek után egyet „hátralépett” a helyi politikai elitből. Ugyanakkor idén nyáron azok között volt, akik hevesen bírálták az azóta „feloszlatott” marosvásárhelyi RMDSZ-t.

Két nappal az RMDSZ megyei küldöttgyűlése és Soós Zoltán jelölése előtt Csomortányi István és Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos, illetve helyi elnöke arról beszélt Marosvásárhelyen, szeretnék, ha a három magyar párt egyetértésre jutna a Maros-parti városban, és egy olyan hárompárti koalíciós listát állítana, amely meghozná a marosvásárhelyi magyar szavazók választói kedvét.

Ugyanakkor egy olyan polgármesterjelöltet indítanának, aki köztiszteletben álló, politikán felüli személyiség, akinek a neve már korábban is felmerült: Bölöni Lászlóról van szó,

akiről még nem tudható, hogy vállalná-e vagy sem a megmérettetést, de eséllyel indulhatna, hiszen nem csupán a magyar közösség népszerűségét élvezi, de a románokét is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »